spanje

Wijn uit Bizkaiko

Hondarrabi – G. Izagirre

GorkaIzagirreDruif: Hondarrabi Zerratia & Hondarrabi Zuri
Producent: Gorka Izagirre
Regio: Bizkaiko
Land: Spanje
Jaar: 2014

 

Deze wijn is onderdeel van de #thinkoutsidethebox box! Bestel de box en ontdek nieuwe landen, nieuwe gebieden en nieuwe druiven!

 

Getaria

San Sebastian, een aanrader voor iedereen die een groot culinair hart en liefde voor wijn heeft. Neem daar dan ook een auto en rijd langs de kust naar het westen, naar Getaria. Dat deed Milton jaren geleden en hij was helemaal verkocht. Getaria is een afgelegen klein vissersdorp met 2500 inwoners en een sterrenrestaurant: Elkano. De grote wens om er te eten werd zonder reservering echter in de kiem gesmoord. Zelfs vanuit het verre Haarlem werd Milton de deur gewezen. Daar sta je dan en dan moet je wat. Dan maar wandelen. Als geluk bij een ongeluk ontdekte hij de waanzinnige wijngaarden in de bergen rondom het restaurant. Hier staan verschillende Hondarrabi druivenrassen aangeplant die worden gebruikt voor de lokale Txakoli wijn. Steil als een zwarte piste kijken de gaarden uit op een zee die al eeuwenlang zorgt voor de vissers en hun families.

 

Showwijn

Hoe mooi de wijngaarden ook, Txakoli (ook wel Txakolina) is over het algemeen bleek, licht mousserend en strak. Om niet te zeggen zuur. Een glas van deze wijn zal je niet altijd laten glimlachen want het kwaliteitsverschil is enorm. De wijn wordt vaak gedronken bij schaal- en schelpdieren. Dan proeft het alsof de natuur een één-tweetje heeft gemaakt tussen wijn en spijs. Ook wordt Txakoli als aperitief geserveerd. In dat geval houdt men de fles boven het hoofd en schenkt deze met een grote straal in een soort waterglas anderhalve meter lager. Tja, je moet wat om de slechte kwaliteit van de inhoud van het glas te verdoezelen.

 

IMG_4025

IMG_4052

 

Gorka Izagirre

Entertainment is leuk, maar een lekker glas wijn vinden wij belangrijker. En daarom hebben we voor deze box gekozen voor de Txakoli van Gorka Izagirre. Een familiebedrijf met een wijnkelder die pal onder het 3 sterren restaurant Azurmendi is gebouwd. Geen zure bende dus. Dat komt omdat ze de wijn na de vergisting drie maanden op zijn eigen lie (dode gistcellen) laten rijpen met regelmatige ‘batonage’. Door de batonage, het roeren van de gistcellen door de wijn, is deze wijn een stuk ronder en voller dan de gemiddelde Txakoli. Deze wijn is nog steeds vol citrus, appel en zachtbittere en groene tonen maar de scherpe randjes zijn er vanaf.

 

IMG_4046

 

Wat eten we erbij?

Met het zilt van de wijn is deze ideaal in combinatie schelpdieren en de vulling geeft de wijn net voldoende breedte om wat steviger vis en salades aan te kunnen met bijvoorbeeld tomaat, zeewier en een vinaigrette op basis van citrus. Al een ticket Baskenland geboekt?