bannerTelmo

Telmo Rodriguez

De beroemdste wijnmaker van Spanje, Telmo Rodriguez, was in Nederland om zijn mooiste Rioja’s te laten proeven aan een select publiek. De beste sommelier van Nederland, onze Ruben, mocht daar bij zijn en maakte een interessant verslag:

Telmo Rodriguez is een van de meest besproken wijnmakers in Spanje op dit moment. Zijn familie runt wijndomein Remelluri in de Rioja (waar Telmo sinds 2010 weer de wijnen maakt) en Telmo zelf maakt wijn door heel Spanje heen. Woensdag 20 april was ik door Pallas Wines uitgenodigd om aan te zitten bij een lunch en proeverij met Telmo, een uitnodiging die ik niet zeker niet afsloeg! De lunch was vooral gericht op Rioja, maar het aperitief was een droge Moscatel uit Malaga uit 2013, die een aromatische neus heeft, maar zeer droog en fris is met mooie bitters.

 

13063053_766251963476669_8125278386471324798_o

 

Aan tafel bij het voorgerecht ook 2 wijnen van Telmo uit andere gebieden: Branco Santa Cruz uit Valdeorras en El Transistor uit Rueda. De wijn uit Valdeorras (2012 en 2013) is gemaakt van vooral Godello druiven, veel citrusfruit en rijpheid van lie (dode gist waar de wijn op rijpt) – rijping in de smaak. El Transistor 2014 is een hele spannende wijn uit Rueda. Het heeft wel houtrijping gehad, maar is niet te overdreven. Acacia, bloemen in de neus en ziltige en rijpe smaak. Heerlijk bij het voorgerecht met witte asperges en pulled pork.

Na deze ‘inleiding’ gingen we over op het echte werk. Rioja! Telmo had direct een vraag aan ons; noem 10 dorpen in Rioja. Iedereen keek elkaar aan en er werden er een paar genoemd….
‘We don’t know Rioja’ zei Telmo. Als je hetzelfde vraagt over de Bourgogne kan iedereen makkelijk antwoorden. Tijd voor empirisch onderzoek. Allereerst kregen we wit van familiedomein Remelluri, Blanco 2013. Toen we naar de precieze druivenrassen vroegen zei Telmo ‘Find them on the Internet!’ Hij vond het veel belangrijker om het over dorpen en wijngaarden te hebben. Er zitten allerlei druiven in die officieel niet in de Rioja toegestaan zijn zoals Roussanne en Viognier, maar elk jaar wordt voor de witte Remelluri door het regelgevende orgaan van de Rioja een uitzondering gemaakt. Telmo heeft deze zelf jaren geleden plotsgewijs (dus op terroir gericht) aangeplant. Het is een van de beroemdste witte Rioja’s. De wijn is rijp in de neus, iets tropisch en zwart-wit (salmiak). In de smaak verrassend fris met mooie zuren, iets hout aanwezig en bitters in de afdronk, super mooie wijn!

 

13047856_766252026809996_1556429471140492152_o

 

Vervolgens proeven we 2 wijnen Lindes de Remelluri. Beiden gemaakt van gekocht fruit dat voorheen voor de hogere wijnen werd gebruikt, maar die bestaan nu nog slechts uit druiven van eigen wijngaarden. Nu maakt Telmo twee losse wijnen uit twee verschillende dorpen om het verschil te laten proeven. Zelfde manier van wijnmaken en opvoeden. Labastida 2012 was donker en rijp, met zwarte bessen en zachte tannine’s. San Vicente 2012 had meer frisse fruit tonen, met meer sappigheid en zuren, interessante om naast elkaar te proeven!

Als gerecht gestoofd lamsvlees van Texel met voorjaarsgroenten, fijn de frisheid die de wijnen ook hebben.Het volgende duo Lanzaga 2012 uit het dorp Lanziego (maar dat mag van de wet niet op de fles staan) en Remelluri Reserva 2010. Lanzaga 2012 is rokerig, met donker rood fruit, zoethout, goede zuren en iets ontwikkeld. Remelluri Reserva 2010 (dus eerste jaar dat Telmo de wijn maakt) is meer gesloten in de neus, iets reductief. Pure tonen van rood fruit, ziltig, ceder, iets klassieker. De wijnen worden serieuzer en complexer, interessant om dit te proeven.

Alto Lanzaga 2012 heeft veel fruit in de neus, krachtig maar balans met zuren en tannines. Hout bijna niet te herkennen.
Remelluri ‘Granja’ Gran Reserva 2009 komt op mij weer Klassieker over, meer hout aanwezig. Donker, rokerig, zachte tannine’s, elegant door zuren. Telmo is het hier niet mee eens, want hij kijkt nog veel verder terug in de tijd. Klassieke Rioja is volgend hem juist fris en heeft niets met hout te maken. Dat zullen we later nog proeven.

13047692_766252060143326_2271812280734837499_o

 

Om af te sluiten de wijn waar Telmo van zegt dat dit de origine en het origineel van Rioja is. ‘I’m trying to find the real taste of Rioja’. Las Beatas 2013. 1.9 hectare, oude stokken en ‘field blend’ (dus alle druiven willekeurig door elkaar en tegelijk geoogst) van verschillende druivenrassen. Frisse neus, lichte rode bessen, ziltig, iets etherisch. Veel zuren, beetje tannine aanwezig, peper, sappig, energie en frisheid! Spannende en mooie wijn met een flink prijskaartje, maar dan heb je ook wat.

Het was een super leerzame proeverij, Telmo Rodriguez is een inspirerende man, met prachtige wijnen op verschillende niveaus. Zijn wijnen zijn te vinden in verschillende wijnhandels zoals Chabrol in Amsterdam en Prins in Den Haag. Je kunt ook informeren bij pallaswines.nl