Planeta_Ulmo_Sambuca

La Famiglia

Alastro – Planeta

alastroflesDruif: Grecanico, Grillo en Sauvignon Blanc
Producent: Planeta
Regio: Sambuca di Sicilia
Land: Italië
Jaar: 2014

 

Deze wijn is onderdeel van de #primavera box! Bestel de box en ontdek Italië op zijn best. Godere!

 

Zoveel invloed hebben op een bepaald stukje wijnwereld? Dan moet het goed zijn. En dat is het. Deze Alastro is veelzijdig, rijk en biedt alles wat je mag verwachten van een echte Italiaan!

 

Famiglia

Vijf eeuwen, zeventien generaties. De familie Planeta is diep geworteld in de landbouw van Sicilië. Jarenlang wordt er geëxperimenteerd en onderzocht, uitgevonden en verbeterd. Rond het oude fort van Ulmo wordt in 1985 de eerste wijngaard geplant voor dit huis, maar in korte tijd heeft Planeta land verworven op 5 verschillende locaties op Sicilië. Deze Alastro wordt gemaakt bij Menfi aan de westkust in Sambuca di Sicilie waar de jongste twee van de zeventien generaties werken. Met technische vaardigheden en door gebruik van authentieke Siciliaanse druivenrassen laten de wijnen zien waar Planeta voor staat. Wijnen met harmonie, karakter, visie en een onvoorwaardelijke liefde voor het land en zijn traditie.

 

Sostenibilità

Milieubewust, duurzaam en sociaal rechtvaardig. Planeta streeft naar de hoogste score op het gebied van verantwoord wijn maken.

‘Sustainability’ staat hoog in het vaandel, alleen dan kan men moderne wijn maken met de invloeden van de oude roots. Voor Planeta betekent dat bovendien een gedreven inzet voor meerdere goede doelen. De familie drukt zo een duurzame stempel op de Siciliaanse wijnen en zijn wijncultuur. 

 

Alastro 

De naam komt van de prachtige gele, wilde bloemen die groeien rondom het wijngoed. Alastro weerspiegelt op zijn best oud en nieuw, traditie en vernieuwing. Siciliaanse druivenrassen Grecanico en Grillo vormen de basis en worden subtiel bijgestaan door Sauvignon Blanc. Geen invloed van houten vaten hier, maar het pure fruit spreekt. Na vergisting rijpt de wijn 6 maanden op de eigen gisten met regelmatige batonnage (roeren van de gisten door de wijn) voor een vol, zacht mondgevoel. Het resultaat is balans van rust en dynamiek. Geuren van meloen, perzik, verse amandelen en zelfs wat witte chocolade. Daarna een fijn friszacht mondgevoel. Niet te dik of grof en geen houtgebruik zoals je ze in het zuiden van Italië wel eens tegenkomt. Een precieze, lineaire stijl. Ook in de mond proef je perzik, abrikoos, limoen en weer die noten. Zilt met lavendel en een zijdezacht mondgevoel eindigen met een opwekkend bittertje in de finale. Bravo. 

 

Stefan Wierda

✓ Begonnen bij restaurant Onder de Linden in Sneek
✓ Nu al vele jaren bij restaurant Merlet* in Schoorl
✓ Aanstekelijk enthousiast over wijn