OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pizza!

Barbera – Massa

Druif: Barbera
Producent:Walter Massa
Regio: Piemonte
Land: Italië
Jaar: 2014

 

Deze wijn is onderdeel van de #primavera box! Bestel de box en ontdek Italië op zijn best. Godere!

 

Lekker bij pizza

Italiaanse wijn is lekker bij Pizza. Cliché? Ja, nou en! Ok, niet iedere Italiaanse wijn past bij pizza (of pasta), maar een aantal belangrijke smaken vind je wel samen. Tannine’s en zuren zijn super belangrijk.  Kijk naar een pizza; tomaten zijn fris en hebben zuren in wijn nodig. Parmaham en kaas zijn rijp en kunnen sterke bitters hebben. In veel Italiaanse wijnen vind je én zuur én tannines. Zo ook in Barbera, een druivenras dat vaak doet denken aan een combinatie van geconcentreerde donkere bessen en bramenfruit omringd door aardse tonen. Ondanks kracht altijd een levendige frisheid.

 

Sentieri en Parkheuvel

Deze waanzinnige ‘Sentieri’ van Massa heb ik bij restaurant Parkheuvel geserveerd bij een op pizza gebaseerd gerecht. Met artisjok, sardines, olijf en parmezaanse kaas. Lekker koelen tot 15-16 graden en uit een ruim Bourgogne glas drinken, top! Walter Massa is een producent uit een minder bekende gedeelte van Piemonte. Het subgebied heet Colli Tortonesi (bij het stadje Tortona). Hij heeft een eigen manier van denken en heeft onder andere het witte druivenras Timorasso weer bekendheid gebracht.

Deze Barbera is alleen op staal gerijpt en heeft zeer kort op de schillen gerijpt… Super sappig fruit dus, maar ook een mooie kruidigheid en genoeg grip en smaak om met bij je pizza te drinken. Dit blijft verfrissen!

Ruben Kwakman

✓ Beste sommelier van Nederland 2014-2015
✓ Gewerkt bij Restaurant de Bokkedoorns**, Cordial* en Parkheuvel**
✓ Nu bij Restaurant Zarzo* in Eindhoven