Pittnauer_IMG_9256

SELECTED BY BJORN

Pitti – Burgenland

pitti5

Selected & approved by Bjorn

Volume: 75 cl

Land: Oostenrijk

Regio: Burgenland

Alcohol: 13,5%

Druif: Zweigelt, Blaufränkisch

 

Biologische wijn

Tijdens een wijntrip naar Oostenrijk met collega-sommeliers kwamen we langs het wijnhuis van Gerhard Pittnauer uit Gols (Burgenland). Deze enthousiaste, eigenzinnige man heeft respect voor alles wat groeit en bloeit en richt zich dan ook, niet verwonderlijk, volledig op de biologische wijnbouw. Voor mijn ontmoeting met hem stond ik vrij sceptisch tegenover biologische wijn maar Gerhard heeft mij tijdens ons bezoek aan zijn wijnhuis overtuigd waarom biologisch verantwoord te werk gaan, betere kwaliteit oplevert. Bestrijdingsmiddelen, chemicaliën en dergelijke tasten de leefbaarheid van de wijngaard aan en dat gaat ten kosten van de wijn. De wijn uit Gerhard’s achtertuin is van zeer goede kwaliteit en draagt met recht het biologische keurmerk.

 

Verleidelijk en verfrissend

Tijdens de proeverij in dit Oostenrijkse wijnhuis liet Gerhard ons zijn geliefkoosde Pitti proeven. Een wijn die gemaakt wordt van Zweigelt en Blaufränkisch, twee druivenrassen die we vaker tegenkomen in Oostenrijkse rode wijn. Deze wijn raakte me omdat het fruitgehalte erg geconcentreerd is en ondanks dat hij een beetje kruidig overkomt is hij toch verleidelijk om te drinken door de verfrissende zuurgraad. Een wijn die goed combineert bij lichte stoofgerechten, omdat de wijn veel concentraat heeft in het fruitgehalte en de kruidige toets vaak aansluit bij stoofgerechten. Drink de Pitti niet te warm, een graad of 18 is perfect.

 

Prost!
Bjorn

 

www.pittnauer.com

Bjorn van Aalst

✓ Brabander in hart en nieren
✓ Begonnen bij restaurant de Nederlanden* in Vreeland
✓ Maître sommelier bij Vermeer in Amsterdam