bannercabfrancstefan

Cab bij het ontbijt

Cab. Franc, T. Germain

thierrySelected & approved by Stefan

Druif: Cabernet Franc

Producent: Thierry Germain – Domaine de Roches Neuves 

Regio: Saumur-Champigny, Loire

Land: Frankrijk

Jaar: 2013 

 

“Vergeten druif? Nu vergeet je ‘m nooit meer. Pure wijn met structuur, frisheid en grip op zaken. Duif, entrecôte of voor bij ’t ontbijt.. Maak kennis met precisie, finesse. Cabernet Franc en Loire.” 

 

 Vergeet-mij-nietje

Een vrouwelijke variant van de Cabernet Sauvignon. Mag je dat zeggen en kun je dat zeggen? Cabernet Franc flirt, is delicaat en verleidelijk. Niet zo masculien en stoer maar verfijnd en subtiel. Een kenmerkende tanninestructuur, zuren en altijd dat potlood geurtje wat je achtervolgt. Ze sluipt in je onderbewustzijn. Ha, zie je? Ik zei ‘ze’.. Hier in de Loire zijn we qua herkomst bij de bakermat van deze schone druif. Laat je meeslepen door deze Franse sirene..

 

#talent

Ze hoort thuis bij alle klassiekers in druivenland. Een veelzijdige, eigenzinnige en waanzinnige druif met heel veel potentie. Naast de kathedraal-rijke, historische stad Saumur tussen Angers en Tours liggen de wijngaarden van Saumur-Champigny. Tufsteen geeft hier zijn typische karakter aan de wijnen en uiteraard het extreme doorzettingsvermogen en talent van vigneron Thierry Germain. Een buitenbeentje in deze gevestigde streek. Hij komt vanuit Bordeaux nota bene. Germain vecht, experimenteert, innoveert en tovert zijn stijl om van Bordelaise krachtpatsers naar verfijnd en terroir gedomineerd.

 

Je voudrais BIO!

Volledig bio-dynamisch wijngoed inmiddels en dat blijkt. De wijnen knallen van energie. Deze wijn is recht-voor-zijn-raap. Lekker direct! Fruit (braam, zwarte kers), aards, kruidig en iets vegetaal in de neus. Op 16-18 graden op z’n best. Die frisheid, wow. De dubbelzinnige tannines die zorgen voor grip maar zonder irritant te zijn. Dat potlood, rode paprika, iets gerookt, jasmijn en zelfs wat Earl-Grey thee? (bergamot).. het is subliem! En of je nou aan de Anjou duif gaat met jus royale of aan een steak met béarnaise saus – dit komt goed! Experimentele bui? Germain rapt over croissants met kalkoen en cheddar…. Knettergek, but i love it.

 

Stefan

Stefan Wierda

✓ Begonnen bij restaurant Onder de Linden in Sneek
✓ Nu al vele jaren bij restaurant Merlet* in Schoorl
✓ Aanstekelijk enthousiast over wijn