capolemole2

La Grande Bellezza

Capolemole – Carpineti

capolemoleflesDruif: 80% Bellone, 20% Griekse Moro 
Producent: Marco Carpineti
Regio: Cori, Lazio 
Land: Italië
Jaar: 2014

 

Deze wijn is onderdeel van de #primavera box! Bestel de box en ontdek Italië op zijn best. Godere!

 

De trots van Lazio

Lazio, Roma, La Grande Bellezza. Grotere schoonheid zelden gezien. Karaktervol, levendig, innemend, een stad die cultuur en smaak ademt. En smaak betekent liefde voor eten en liefde voor wijn. Nou, met die wijn zit het wel goed. Vrijwel elke enoteca (favoriet is Il Goccetto) schenkt de wijnen van Marco, de trots van Lazio. Zo’n 30 kilometer ten zuid-oosten van de hoofdstad in Cori ligt zijn domein van druivenranken en olijfbomen. Met een terroir van gebroken amforen en dakpannen van oude tempels maakt hij wijnen die letterlijk naar de oudheid proeven. Zonder stoffig randje uiteraard, maar met expressief rijp vol zacht fruit, echte Italiaanse kruiden (dus niet uit een potje), karakter en temperament.

 collagerome

 

Een echte Italiaanse wijnmaker

In een zaal vol producenten valt er één op. Met gladgeschoren kop en lange lederen ‘The Matrix’ jas is Marco Carpineti de karakteristieke Italiaan in optima forma. Maar achter het macho theater van mode schuilt een rustige, gepassioneerde, zorgzame wijnmaker. Marco werkt al jaren biologisch, niet omdat het populair is, maar uit respect voor zijn wijngaarden. De wijnen ruiken naar de bloemen die tussen de druiven groeien. Eigenlijk wil hij niet weg bij zijn stokken, hij spreekt geen woord over de grens. Zo nu en dan verkent hij echter de wereld om te leren hoe hij nog beter voor zijn druiven en zijn wijnstokken kan zorgen. Betere techniek om de wijngaard met paarden te bewerken leerde hij in de Bordeaux bij Pontet Canet, inspiratie voor vinificatie deed hij op in de Bourgogne. Niet klakkeloos kopiëren, maar proberen wat voor zijn wijnen het beste werkt. Zo maakt hij wijnen die je nergens anders zult tegenkomen.

 

Artisjok en Capolemole?

Hadden we ooit gezegd dat wijn bij artisjok niet kan? Probeer deze Capolemole maar eens. Gemaakt voor 80% van de inheemse Bellone en 20% Greco Moro, je weet wel (nee dus). Geen hout, wel rijkdom, rondeur, zacht rijp abrikozenfruit en een overweldigend bloemenboeket waar ook dennenappels in zitten. Alsof je op een warme zomerdag een wandeling door de Zwitserse bergen maakt. Een veelzijdig glas wijn bovendien dat niet alleen heerlijk als aperitief is bij antipasti zoals artisjok (die de wijn bijna zoet doet overkomen), gedroogde ham en olijven, maar voor vis in roomsaus of pasta vongole is het een super begeleider. Wel lekker veel knoflook gebruiken!

Buon appetito

Job Seuren

✓ Derde op het NK Sommeliers 2015
✓ Schrijver en columnist bij Perswijn en Winelife
✓ Na Restaurant Solo* en de Librije***, nu in A'dam bij de Klepel