Amstel_hotel

Bubbeltjes proeven

Champagne event

Heus, we drinken niet elke dag flessen champagne. We kunnen soms wat decadent zijn met dikke dure wijnen, maar het moet wel leuk blijven. Als er zich echter een mogelijkheid voor doet om allerlei champagnes naast elkaar te proeven laten we die kans niet voorbij gaan. Eergister (maandag 7 september) organiseerde Perswijn, het Nederlandse wijnblad, een Champagne evenement in de luxe spiegelzaal van het Amstel hotel. Kijk, daar zeggen we ook geen nee tegen. Het zal niet goedkoop zijn geweest voor producenten om er te exposeren, want er stonden vrijwel alleen stands van de grote huizen. Toch is het ook goed om je referentiekader weer eens te verfrissen door ook het bekende werk te proeven zoals Moët et Chandon.

 

Bjorn en Job viel het op dat de basis niet eens zo vreselijk was, als we altijd dachten. Ietwat grof misschien en een vrij korte afdronk, maar niet het plakkerige zoet dat we voorheen dachten te kennen in de Champagne. Voor de duidelijkheid, ondanks het beroemde merk en de geweldige uitstraling staat Moët champagne bij mensen die wijn echt lekker vinden bekend als Champagne onwaardige wijn. Geen zichzelf respecterend sommelier zal er in zijn vrije tijd mee gezien willen worden. Met name de Vintage 2006 had een rijpe impressie in de neus en een prettige aanzet in de mond. Maar eerlijk is eerlijk, er staat ook een prijs tegenover die de wijn op geen enkel vlak waar maakt. Het bij dezelfde groep (LVMH) horende Veuve Cliquot is weliswaar iets duurder, maar viel toch een stuk beter in de smaak en Ruinart vervolgens overtreft beiden met als summum de Dom Ruinart Blanc de Blancs en Rosé om vervolgens door te gaan met Dom Perignon 2005 en Krug. Echt, we zijn heel gewoon gebleven.

 

We zullen je verder niet lastig vallen met alle geproefde wijnen, maar een paar hoogtepunten pakken we er toch uit: Roederer 2006 Brut Nature ‘Philippe Starck’ werd door Job erg gewaardeerd al had Bjorn moeite met de zuren. Billecart Salmon Grand Cru Blanc de Blancs was summum van schoonheid en verfijning en Jacquesson cuvée 738 werd gekenmerkt door spanning, fraîcheur en intensiteit, een ideale oester champagne. Opvallend waren de champagnes van Leclerc Briant, een biodynamisch werkende producent met een licht oxidatief karakter en een heel mooi schoon mondgevoel. Al met al een geslaagde proeverij, al zullen we blijven herhalen dat het voor de portemonnee vaak vele malen interessanter is om Champagnes van kleinschaliger producenten te kopen. De Logie, Bolomey en Janselijn zijn uitstekende adressen voor originele champagnes die zeer de moeite waard zijn!