newtonjohnson

Tussen Hemel en Aarde

Chardonnay, N. Johnson

newtonjohnsonWijnhuis: Newton Johnson

Wijnmaker: Gordon Johnson

Herkomst: Zuid-Afrika, Upper Hemel en Aarde vallei

Druivenras: 100% Chardonnay

Jaar: 2014

 

All I want for Christmas is …… the #jinglebox! Serveer je gasten dit jaar een sterwaardig zes-gangen kerstdiner mét een exclusief en persoonlijk wijnarrangement! Deze wijn is onderdeel van de nieuwe box. Pre-order nu de #jinglebox, dan bezorgen wij jou een onvergetelijke Kerst.

BESTEL DE BOX HIER

 

Upper Hemel en Aarde..

Het klinkt heel mooi: Upper Hemel en Aarde vallei. Zoals zoveel plekken in Zuid-Afrika draagt dit wijngebied een Nederlandse naam. Hier vinden wij de Newton-Johnson Family vineyards. Eigenaren Gordon en Bevan kregen de liefde voor wijn met de paplepel ingegoten. Hun ouders en naamgever van het bedrijf Dave Johnson en zijn vrouw Felicity Newton zijn in 2000 begonnen in de Upper Hemel en aarde Vallei. De vallei ligt ongeveer 135 km van Kaapstad.

 

We zitten hier in een gebied dat maximaal 8 kilometer van de kust af ligt, zodoende kun je de zee vanaf elke wijngaard van NJ zien! Gordon Johnson en zijn vrouw Nadia zijn wijnmakers met een grote voorliefde voor Bourgogne wijnen. De meest gebruikte druivenrassen van Newton Johnson zijn dan ook Chardonnay en Pinot Noir. Soms wordt er ook gewerkt met Syrah en Sauvignon blanc.

 

Zuren in de wijn

Als je alle wijnen van NJ proeft, dan is er altijd één rode draad: Zuren. Of beter gezegd: Frisheid. Lichtvoetigheid en intensiteit wissen elkaar af in hun wijnen en dat is fijn, want de kok van nu wil veelzijdigheid en complexiteit in zijn gerechten. Zuren zijn in veel gerechten zeer belangrijk en een “ruggengraat” voor veel gerechten.

 

Zo ook het gerecht en de wijn spijs die ik samen met Frank Bakkenes van de Vrienden van Jacob heb gecreëerd. Kabeljauw lamellen met mosselen, venkel, wortel, waterkers olie en beurre noisette. Kabeljauw is een vis met een fantastische elegante en fragiele smaak en structuur. De Newton Johnson Southend Chardonnay is een wijn met heel veel elegantie. De wijn is slank met een mooie vulling en de combinatie met het gerecht is licht. De wijn laat de smaak van de kabeljauw mooi naar voren komen, terwijl de frisheid van de venkel en kruidigheid van de waterkers het geheel veel diepte geeft. De ziltigheid van de mosselen worden perfect door de wijn geaccentueerd.

 

Loopt het water je al in de mond? Eet smakelijk,

 

Milton

Milton Verseput

✓ Meest talentvolle Sommelier van Nederland, uitgeroepen door Gault Millau.
✓ Gewerkt bij Hotel Opduin op Texel, Merlet* in Schoorl en de Bokkedoorns** in Overveen.
✓ Nu hoofd-sommelier bij De Vrienden van Jacob* in Hotel Duin en Kruidberg, Santpoort-Noord.