headerbubbels

Bubbeltjes

Crémant

Bij Restaurant le VIN ‘x waar ik werk serveren we nu 2 mousserende wijnen per glas. Champagne en Crémant de Bourgogne. Maar wat is eigenlijk het verschil?

 

Eigenlijk is het heel simpel. Alle mousserende wijn in Frankrijk die niet uit het gebied Champagne komt noemen ze Crémant. Er zijn 7 verschillende crémants te vinden: Crémant de Bourgogne, Crémant d’Alsace, Crémant de Loire, Crémant de Die, Crémant de Bordeaux (!), Crémant de Limoux en Crémant de Jura.

Crémant word op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Dus met een tweede vergisting op fles wat zorgt voor een mooie mousse. Na minimaal 12 maanden rijping worden deze wijnen verkocht.

Het fijne is dat een gemiddelde Crémant een stuk betaalbaarder is dan wijnen uit Champagne, dus kan je er nog vaker 1 open trekken!

 

Tip van Ruben

Proeven!

Crémant de Bourgogne Brut 2013, Domaine Thibert.

Deze Crémant komt uit het zuidelijkste deel van de Bourgogne, de Maconnais. Het domein Thibert zit zelf in het dorp Fuissé; een van de mooiste stukkken van het gebied.

 

Kleur: Licht goudgeel met een fijne mousse

Geur: Getoast brood, rijp tropisch fruit, ook wat bloemig.

Smaak: Frisse wijn door het aanwezige zuur, je proeft dat de mousse mooi fijn is en niet aggressief. De tonen van de geur komen terug in de smaak en de afdronk is redelijk lang en mooi droog.

Wijn/spijs: Ik drink deze Crémant graag als aperitief, maar ook met frisse voorgerechten met iets zilte tonen. Zo komt de wijn mooi tot zijn recht!

 

Wij kopen de wijn bij Henri Bloem.

 

Ruben

Ruben Kwakman

✓ Beste sommelier van Nederland 2014-2015
✓ Gewerkt bij Restaurant de Bokkedoorns**, Cordial* en Parkheuvel**
✓ Nu bij Restaurant Zarzo* in Eindhoven