headermencia

Pedro Rodrigues

Guímaro Mencia joven

guimarovoorartikelSelected & approved by Milton

Druif: Mencia

Producent: Pedro Rodrigues

Regio: Ribeira Sacra

Land: Spanje

Jaar: 2014

 

Pedro Rodrigues

De kleine wijnmaker Pedro Rodrigues springt handig van wijnvat naar wijnvat in zijn kelder waar ik deze Guímaro Mencia voor het eerst geproefd heb. We staan in Ribeira Sacra Noord-Spanje, Galicië om precies te zijn. Pedro staat in zijn wijnkelder die voor een deel door zijn overgrootouders gebouwd is en we proeven uit het vat. Pedro’s oma van 97 (!) houdt nog steeds een oogje in het zeil. Als je in een kelder staat met een wijnmaker die zo bevlogen is als Pedro, in een gebied waar je letterlijk urenlang naar de wijngaarden kan kijken, omdat de schoonheid van het licht, de steile heuvels en de haast oneindige hoeveelheid wijnstokken je laat staren en zwijgen, dan wil je eigenlijk maar één ding: Alsjeblieft laat zijn wijnen heel erg goed zijn! En dat zijn ze, wow!

 

menciainartikel

 

Mencia joven

Joven” staat voor een jonge wijn waar geen hout aan te pas is gekomen en waar fruit, sappigheid en lichtvoetigheid vaak de essentie van de wijn is. Zo ook in deze wijn. De Mencia Joven van Guímaro is gemaakt van 85% Mencia een druivenras die de meeste mensen wellicht kennen vanuit het Spaanse wijnbouwgebied Bierzo. De overige 15% komen van de druivenrassen Sousón en Brancellao. De meeste wijngaarden zijn aangelegd als terrassen en deze wijngaarden zijn zeer stijl. De wijnstokken zijn gemiddeld een kleine 40 jaar oud. Net zoals in bijvoorbeeld de Mosel worden er rails gebruikt om bijvoorbeeld bakken met net geoogste druiven te vervoeren.

Deze wijn is fruit, en dan niet een schaaltje rode bessen die leuk op je aanrecht staan. Nee, dit is een zeecontainer vol rood sappig fruit. Mencia is een druivenras die wijnen veel structuur geven en bij deze wijn is dat niet anders. De tannines zijn er, maar ze zijn perfect rijp. En de zuren, heerlijke zuren die verkwikkend werken in de altijd zo hete Hollandse zomer. Wat belangrijk is, is dat deze wijn gekoeld wordt gedronken, zoals je ook bij een beaujolais doet. Het zorgt ervoor dat het speelse frisse karakter van deze wijn wordt versterkt en het maakt de wijn “doordrinkbaar”. En we willen stiekem allemaal wel een beetje doordrinken, nietwaar?

Gooi een mooi stuk rood vlees op de BBQ bij deze wijn. Of maak een rijke salade. Maak een gerecht van echt eten. Een beetje grof mag best. Mooie grote rauwe stukken paprika, komkommer, tomaat, rucola, avocado en alles wat in je opkomt. Maak een dressing en hussel de boel. Feta kaas doe het altijd goed bij mij trouwens. Gooi dat er ook maar in. En eet het op met deze gekoelde rode Guimaro. Een lekker intens sappige wijn om te drinken, zodat je ondertussen kan genieten van al het andere wat mooi is. 

 

¡Salud!
Milton

Milton Verseput

✓ Meest talentvolle Sommelier van Nederland, uitgeroepen door Gault Millau.
✓ Gewerkt bij Hotel Opduin op Texel, Merlet* in Schoorl en de Bokkedoorns** in Overveen.
✓ Nu hoofd-sommelier bij De Vrienden van Jacob* in Hotel Duin en Kruidberg, Santpoort-Noord.