bannerhotlist

HAARLEM

DE SOMMOS HOTLIST

Haarlem: de geboorteplaats van SOMMOS en de woonplaats van Milton. Een historische stad met een wijngaard aan goede restaurants, sfeervolle barretjes en de lekkerste delicatessenzaakjes. Milton zocht voor jou de verborgen parels van de stad. Dus nee, geen Ockhuysen in dit lijstje, want als wijnliefhebber hoeven wij jou de weg naar dit wijnwalhalla niet te wijzen. Authentiek & onontdekt – Milton neemt je mee langs the best kept (wine) secrets van Haarlem waar zelfs echte ‘Muggen’ nog nooit van hebben gehoord.

 

Minibiniwini

 haarlemse hotspots - minibiniwini

Het best bewaarde wijngeheim van Haarlem. Een knappe Italiaanse familie zocht een afzetmarkt voor hun zelfgemaakte wijn en ontdekte dat de Nederlanders een sterke groei in het aantal wijndrinkers doormaakten. Nederland werd the place to be. Sinds twee jaar zijn ze neergestreken in de Barrevoetestraat 1. In hun ieniemienie winkeltje staan twee grote fusten met wijn, afkomstig van eigen wijnbodem. Deze bodem bevindt zich in de Italiaanse wijnregio Veneto. Voor 5 euro vullen ze live een fles voor je en bezegelen deze met een kurk. Is de fles leeg – en dat gaat altijd sneller dan je hoopt – dan breng je deze lege fles weer terug en verruil je voor een nieuwe. En ook met de grootgebruikers weten de Italianen raad – ze hebben ook barrels van 8 liter waarmee je al je gasten op je verjaardagsfeest voorziet van dit lekkere, lichte Italiaanse vocht.

Barrevoetestraat 1 | minibiniwini.com

 

Uiltje bar

haarlemse hotspots - uiltjebar

Stoute Meisjes, Bebaarde Brouwer, Ff Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje … Het zijn niet de nieuwe hits van De Jeugd, maar slechts drie van de meer dan honderd speciaal bieren die op het krijtbord staan in de Uiltje Bar. Een mustvisit voor bierliefhebbers. Met 30 bieren op tap en 100 op fles, ben jij na een avondje Uiltje Bar behalve dronken, ook weer helemaal up to date over wat er gebeurt in de wereld van speciaal bier. De laatste zondag van de maand hebben ze een outside barbershop waarbij bebaarde brouwers en bierliefhebbers ff lekker met hun bekkie in het zonnetje hun baard kunnen laten trimmen. Een keuken hebben ze niet, maar iets laten bezorgen aan de bar of zelf halen in de straat (pizza bij Back to basic of iets vega’s bij Van Veg aan de overkant bijvoorbeeld) is hier een dagelijkse gang van zaken.

Zijlstraat 18 | uiltjecraftbeer.com

 

Van Veg

haarlemse hotspots - vanveg

Sinds januari van dit jaar zijn ze pas open. Het pand op zich is al een bezoek waard en de kans dat jij daarna met een van de huisgemaakte chutneys, dressings, curries of soepen de deur uitloopt is groot. Allemaal veggie natuurlijk, want Van Veg (spreek uit Van Vetsj – op z’n Engels) is een vegetarische delicatessenwinkel/cateraar/take-away. Het pand is volledig ingericht met gerecyclede materialen, de groentes komen van Osdorpje boeren en dierlijke producten vind je niet terug in de delicatessen van Van Veg. Klinkt dit geitenwollensokkerig? Forget it, Van Veg schuift het stoffige imago van de vegetarische en veganistische lifestyle in één keer van tafel. En oh ja, op korte termijn hoopt de eigenaresse veganistische wijn te gaan verkopen (bij het maken van wijn komen normaal gesproken o.a. dierlijke eiwitten van pas). Wij laten ons verrassen!

Zijlstraat 21A | vanveg.com

 

The Louisiana – Lobstershack

haarlemse hotspots - lobster

Huh, zijn we nog in Haarlem? Het kan wat verwarrend werken wanneer je The Louisiana binnenstapt. De on-Haarlemse maar ook on-Hollandse inrichting en menukaart bezorgen jou een verrassende avond. Met een beetje hulp van Pinterest en de handige handjes van meubelmaker Thijs de Vries kreeg het onbestemde pand halverwege de Zijlstraat ineens een sfeervolle bestemming. Het is net alsof je in een Amerikaanse film bent beland. Oneindig veel cocktails en de southern cuisine vullen de menukaart. Van hele kreeften en halve kippen tot dubbeldikke burgers; deze Amerikaanse porties kom je zelden meer tegen. Maar die goedgevulde maag heb je dan ook wel nodig om die cocktails een zachte landing te geven. Wijn hebben ze ook. Uiteraard uit Amerika en door onze Milton geselecteerd! Alleen al vanwege het bijzondere etiket van deze Amerikaanse wijnen moet je zeker een fles (of drie) bestellen.

Zijlstraat 21 | thelouisiana.nl

 

In ’t Goede Uur

haarlemse-hotspots-tgoedeuur

Een kaasfondue-restaurant zoals een kaasfondue-restaurant zou moeten zijn. Eeuwenoud, lekker klein, overal hout en prima wijn. De Kees Fondue op de menukaart is een aanrader, vernoemd naar eigenaar Kees die een beetje aan zijn lijn moest gaan denken. Hij verzon daarom een kaasfondue gemaakt van niet-vette kazen. Verantwoord keesfonduen dus. En die krakerig jazzmuziek op de achtergrond maakt de entourage helemaal af.

Korte Houtstraat 1 | hetgoedeuur.nl

 

De Oerkap

haarlemse hotspots - oerkap

De plek waar de proeverij van onze #parcsessions box plaatsvond en waar Haarlemmers zich zomers maar al te graag blootstellen aan de zon. Zodra je met je flipflops een stap zet in de enorme zandbak van dit stadsstrand, ben je direct in de vakantiestemming. Alhoewel het echte strand zich op fietsafstand van Haarlem bevindt, biedt de Oerkap een fijn instant-vakantiemoment op een doordeweekse dinsdag of na werktijd. De menukaart is eenvoudig maar doeltreffend. Broodjes in de middag, home-made pizza’s en Oerburgers in de avond. Lekker hoor! Ook prima toeven in het najaar trouwens, slippertjes verruilen voor een paar stevige stappers of anders knus binnen gaan zitten.

Harmenjansweg 95 | oerkap.nl

 

Native

haarlemse hotspots - native

Een inheemse koffiebar in de entreestraat van de gezellige Vijfhoek-buurt: Native. Zoals wij passie hebben voor wijn, hebben eigenaren Myriam en Maria passie voor koffie én de natuur. Alles wat je hier ziet, drinkt en eet is goed voor mens en dier. Het veertje aan de menukaart en de getekende totemdieren die je in deze koffietent overal tegenkomt, zijn een knipoog naar de Indianen die betekenis aan het woord Native hebben gegeven. Voor Myriam en Maria betekent Native dat alles wat zij serveren inheems is. Zo hebben lokale creatieve bedrijfjes zich bemoeit met de inrichting, zijn alle – biologische & glutenvrije – lekkernijen gemaakt door kleine ambachtelijke bedrijfjes, is de thee geselecteerd door theesommelier Kiona en afkomstig van kleinschalige plantages en komt de White Label koffie die zij serveren uit de achtertuin van Haarlem: Amsterdam. Native is een goed verhaal met lekkere koffie!

Breestraat 23 | @nativehaarlem

 

In den Swarten Hondt

indenswartenhondt

In den Swarten Hondt valt qua inrichting en locatie een beetje buiten het hippe binnencentrum, maar de (huis)wijn maakt de oversteek over het Spaarne de moeite meer dan waard. Het restaurant met terras bevindt zich bij de Melkbrug en is de oudste horecagelegenheid van Haarlem. De wijnen op de kaart, maar vooral de wijnen buiten de kaart maken dit restaurant een echte aanrader voor wijnliefhebbers. Wanneer je op de wijnkaart niet vindt wat je zoekt, vraag je eigenaar Ard of je even in zijn wijnkoelkast mag kijken. Bio-bitterbal erbij en het leven is goed!

Spaarne 37 | swartenhondt.nl