hiphopchampagnebanner

Spuiten en slikken

Hip hop & Champagne

Champagne drink je niet, die spuit je. Liefst over halfnaakte vrouwen. Zo is het in videoclips van rappers begin deze eeuw. In Disco Inferno van 50 Cent worden een fles Cristal en een fles Dom Perignon over de billen van een ‘twerkende’ jongedame gegoten.

 

pdiddychampagne

Foto: P. Diddy

 

Van Jay Z tot Kanye West en P. Diddy.

Ze hebben allemaal in hun clips gratis reclame gemaakt voor het paradepaardje van Louis Roederer: Cristal Champagne. Deze Champagne, ooit gemaakt voor de Russische tsaar Alexander II, met heldere fles en gouden etiket, werd geëerd met bijnamen als ‘Chris’ en ‘Crissy’ in rapteksten.

 

Boycot

In 2006 besloot Jay Z de Champagne te boycotten nadat Louis Roederer had laten blijken niet gelukkig te zijn met de associatie van hun product met de hiphopcultuur. Jay Z vermoedde racistische motieven. Hij haalde alle flessen Cristal uit zijn nachtclubs en verving ze door Dom Perignon en Krug.

Nu heeft Jay Z zijn eigen Champagnemerk: Armand de Brignac, een Champagne die door critici als ‘middelmatig’ bestempeld wordt. De Champagne zit in een gouden fles, waarbij het woord protserig een understatement is. Ace of spades is de naam van de Champagne – veel te zien in de clips van deze rapper.

 

armanddebrignac

Foto: Armand de Brignac

 

Beastie boys

Andere voorbeelden van wijn in hiphop? Zeker. Mike D, van de legendarische Beastie Boys, rapt in het nummer Body Movin’: ‘Like a bottle of Chateau Neuf du Pape, I’m fine like wine when I start to rap.’ (Nee, dat rijmt niet. Maar Pape wordt uitgesproken als Pep.)

Een tijdje geleden kwam ik een interview tegen met Mike D in Esquire. Hij blijkt een enorme wijnliefhebber te zijn en drinkt niet de minste wijnen. In een interview met foodandwine.com noemt hij een fles Domaine de la Romanée Conti Montrachet 1973 een hoogtepunt.

Mike D’s tip, voor wie denkt dat hij nooit wijn kan leren proeven: ‘Don’t be afraid to try it. I think, mainly, people should give themselves credit for actually being able to taste wine. People think it’s different than food. People don’t disqualify their own ability to taste food, so I don’t know why they would disqualify their ability to taste wine.’

Wie eten kan proeven, kan ook wijn proeven. En zo is het.

 

Milton

Milton Verseput

✓ Meest talentvolle Sommelier van Nederland, uitgeroepen door Gault Millau.
✓ Gewerkt bij Hotel Opduin op Texel, Merlet* in Schoorl en de Bokkedoorns** in Overveen.
✓ Nu hoofd-sommelier bij De Vrienden van Jacob* in Hotel Duin en Kruidberg, Santpoort-Noord.