hongarije

Wijn uit Hongarije

Kékfrankos – Weninger

Kekfrankos copy3Druif: Kékfrankos (Blaufränkisch)
Producent: Weninger
Regio: Sopron
Land: Hongarije
Jaar: 2013

 

Deze wijn is onderdeel van de #thinkoutsidethebox box! Bestel de box en ontdek nieuwe landen, nieuwe gebieden en nieuwe druiven! 

 

Edelzoet & stierenbloed

Vroeger was alles beter. Nou ja, alles? We konden in elk geval betaalbare Bordeaux en Bourgogne kopen, want de rijken van Europa dronken edelzoete wijnen uit Tokaj en soldaten dronken ‘stierenbloed’ ofwel Egri Bikavér. De beroemde rode wijn uit Hongarije. Het ging in dit land qua wijnbouw fantastisch tot de Koude Oorlog roet in het eten gooide. Gelukkig gebeurt hier tegenwoordig weer heel veel dankzij jonge wijnmakers die gebruik maken van nieuwe technieken. Zowel internationale druivenrassen als eigen druivenrassen uit Hongarije worden gebruikt.

 

Weninger

Voor deze door ons geselecteerde Hongaarse wijn zitten we in het uiterste noordwesten van het land. Het gebied Sopron grenst aan de Neusiedler See dat voor een groot deel in Oostenrijk ligt. Niet verrassend dus dat de wijnmaker eigenlijk uit Oostenrijk komt. Weninger is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het druivenras Kékfrankos, in Oostenrijk ‘Blaufränkisch’ geheten. Waar vader Franz de wijnen in Oostenrijk maakt, doet de jonge Franz Reinhard dat in Hongarije. In de smaak een lichte rode wijn, maar met donkere kleur, donker fruit, aards en een mooie kruidigheid. Een druivenras dat superspannende wijnen kan opleveren zoals deze. Heel sappig en toch stoer. De sappigheid komt onder andere omdat Weninger biologisch werkt en maar minimaal sulfiet toevoegt om de wijn te stabiliseren. Dat geeft een heel schoon mondgevoel.

 

2698AF98D3

 

Multi-inzetbaar

Door zijn lichtvoetigheid en tegelijkertijd zijn pit is het een multi-inzetbare wijn. Enerzijds een ideaal glas wijn om lekker mee op de bank te hangen, maar aan tafel heerlijk bij goed kruidig stoofvlees zoals pörkölt (goulash). Of doe eens gek en bak een stukje kabeljauw met aardappelpuree en gemonteerde rode wijnsaus (geen suiker toevoegen!). Bietje rauwe biet eroverheen raspen en je verrast vriend en vijand.