6439_717581591677040_2615638805720928962_n

Delta Wines tour

Kleine jongens worden groot

Al zijn wij nog zes kleine jongens, in december werden we uitgenodigd door een hele grote collega om kennis te maken en te zien wat er op grote schaal allemaal gebeurt. Joris Snelten, CEO van Delta Wines vroeg ons langs te komen om eens samen te praten, hun bedrijf te zien en van elkaar te vernemen wie wij en zij zijn en wat we doen. Hierbij het verslag.

Natuurlijk ben je in het begin sceptisch. Wat zou zo’n grote jongen van ons willen? Is het echt alleen kennis maken? Willen we ons wel met een dergelijk grote speler afficheren? Ben je niet een beetje een micro brouwer die een kijkje gaat nemen bij gigant Heineken?

10625047_717581601677039_7042247544659027072_n

Nieuwsgierigheid prevaleert echter. Bovendien kenden we Joris als zeer fijne docent van de wijnacademie en als goede gast van onze restaurants. Dus togen we in de donkere dagen van december in de regen naar het bruisende Waddinxveen waar Delta Wines zich op het nog feestelijker industrieterrein bevindt. We melden ons bij de receptie van het grote gebouw. Het blijkt de zijingang, de grote hoofdingang is een paar honderd meter verderop (je denkt ‘aan het einde van de Champs-Elysées’). Eenmaal binnen tussen zo’n zestig hardwerkende medewerkers, druk bezig met de laatste verrichtingen om de wijnen voor de kerst bij de winkeliers te krijgen, worden we snel op ons gemak gesteld door Joep Speet van Pallas Wines en vervolgens door Joris op zijn kantoor. Een kort welkom en voorstelrondje volgt om aan het werkelijke intro te beginnen: een rondleiding door het giga complex. Delta Wines verhandelt jaarlijks zo’n 55 miljoen flessen waarvan er momenteel 7 miljoen op voorraad zijn. Die paar schappen SOMMOS wijn in ons magazijntje voelen heel erg klein. In het kolos van een magazijn staan de stellingen tot 30 meter hoog opgestapeld met pallets wijn. Een indrukwekkende logistieke operatie dit te organiseren. Daarnaast zijn er ruimtes om het personeel en de klanten te trainen, een complete kamer ingericht als het schap van een supermarkt om te zien hoe de wijnen ingedeeld staan en of dat wel de juiste manier is, nog meer personeel dat de logistiek regelt etc etc. Nogmaals, allemaal erg indrukwekkend. Wat, misschien wel tot enige verbazing, opvalt is de gemoedelijke sfeer. Bij grote bedrijven denk je toch al snel aan een harde bedrijfscultuur, maar iedereen is hier vrolijk en verwelkomend. Later legt Joris uit dat die sfeer van groot belang is in het bedrijf. Betrokkenheid van werknemers is erg belangrijk, zo zijn de hoofdrolspelers ook allemaal in meerdere of mindere mate aandeelhouder in het bedrijf. Slim.

581928_717581598343706_4478925130076327522_n

We sluiten de tour af met een proeverij. Van alles wat om een goed beeld te geven van wat er allemaal geïmporteerd wordt. Ook hier wordt het beeld van een grote boze geldmachine, voor zover dat er was, compleet bijgesteld. Een groot deel van de omzet, ongeveer 70%, komt weliswaar uit verkopen aan de supermarkten en het gaat daar dan ook niet om de meest specifieke wijnen, toch is dat pakket al heel niet slecht. Als we dan ook nog te proeven krijgen wat Delta op het hoogste niveau importeert zijn we erg onder de indruk. Mooie wijnen van deels kleinschalige producenten. Sommige veilige bekende namen, anderen gedurfde onbekende toppers. De wijnen hebben een herkenbare rode draad; het zijn wijnen die zich tonen, open, toegankelijk en op dronk zijn. Logisch als je bedenkt dat ze maximaal 7 maanden in het magazijn staan en dus praktisch gelijk verkocht (en dus waarschijnlijk ook gedronken) worden. Laat duidelijk zijn dat open en toegankelijk niet hetzelfde is als eenvoudige niemendalletjes en slobberwijnen. Stuk voor stuk zijn het mooie wijnen, individueel en karaktervol. Neem de Semillon van Boekenhoutskloof of de Sauvignon Blanc van Waterkloof. Geen goedkope wijnen en dus gedurfd om deze betrekkelijk onbekende namen uit het wijnland dat bij ons nog altijd bekend staat om zijn Droë Steen huiswijn van de bekendste grootgrutter in het assortiment op te nemen. En neem de kostbare Praepositus Kerner uit Alto Adige: had je überhaupt al eens van de druif Kerner gehoord? Indrukwekkend spul en nog lekker ook.

We sluiten af met een diner in het nieuwe Haagse Oogst aan de Dennenweg. Goede betaalbare eettip trouwens in centrum Den Haag. Hier wordt nog even uitgepakt met indrukwekkende icoonwijnen als de Kripta Cava, Barolo Ciabot Mentin van Domenico Clerico, de waanzinnige Blecua van Vinas del Vero uit Somontano en Les Preuses Grand Cru van La Chablisienne. Noblesse oblige misschien, maar deze line-up werd toch echt wel gewaardeerd.

We zijn gepamperd, vertroeteld, ge-‘wined’ en ge-‘dined’ en toch wordt op geen enkele wijze een tegenprestatie verwacht. Kijk, zo verlaat een tevreden sommelier het pand. Hartelijk dank dus aan Joris en Joep en het gehele Delta team. Dank niet alleen voor de gezellige avond, maar vooral ook dat we hebben kunnen zien dat als je groot bent je niet gelijk Goliath hoeft te zijn.

www.deltawines.eu

Job Seuren

✓ Derde op het NK Sommeliers 2015
✓ Schrijver en columnist bij Perswijn en Winelife
✓ Na Restaurant Solo* en de Librije***, nu in A'dam bij de Klepel