kurk!header

Natte kelder, muffe hond?

Kurk!

Één van de allervervelendste dingen die je als wijnliefhebber kunt overkomen, is een wijn met kurk. Heb je tien jaar geleden bij de wijnboer zelf een paar bijzondere flessen gekocht, is het eindelijk feest en kun je er nóg niet van genieten…

 

Muffe hond

Kurk is in feite een besmetting van de wijn met 2, 4, 6-trichlooranisol (afgekort TCA), zoals de officiële naam luidt. Het stofje laat je wijn naar natte kelder, muffe hond en oude kurk ruiken. Dit kan wel heel erg verschillen per keer. Bij de ene fles ruik je direct bij het verwijderen van de kurk dat er iets mis is, terwijl de andere fles maar een lastig te onderscheiden vleugje kurk heeft. Het kan zijn dat je niet zeker bent of je fles daadwerkelijk kurk heeft, maar als je twijfelt is het eigenlijk al niet goed.

 

Vroeger hoorde ik dat wel 10% van de wijn kurk zou hebben, maar tegenwoordig schijnt het maar een paar procent te zijn. Mousserende wijn heeft over het algemeen veel minder last van kurk, maar helaas heb ik dat toch ook een paar keer meegemaakt. Het kan weleens het geval zijn dat een wijnproducent een hele batch foute kurken geleverd krijgt, of dat zelfs een heel vat geïnfecteerd is. Vette pech, want dan heb je in je doos of kist ineens veel meer foute flessen!

 

Wat nu?

Ruikt, of erger, smaakt je wijn naar een labrador die er net een herfstige boswandeling op heeft zitten, dan hoef je je fles niet helemaal als verloren te beschouwen. De meeste (wijn)winkels nemen een kurkwijn terug en geven je een nieuwe fles!

 

Ruben Kwakman

Ruben Kwakman

✓ Beste sommelier van Nederland 2014-2015
✓ Gewerkt bij Restaurant de Bokkedoorns**, Cordial* en Parkheuvel**
✓ Nu bij Restaurant Zarzo* in Eindhoven