lapeyre

De laatste!

Lapeyre Magendia 2013

lapeyreflesWijnhuis: Clos Lapeyre

Wijnmaker: Jean-Bernard Larrieu

Herkomst: Frankrijk – Sud-Ouest (zuidwest) – Jurançon

Druivenrassen: 100% Petit Manseng

Jaartal: 2013

 

All I want for Christmas is …… the #jinglebox! Serveer je gasten dit jaar een sterwaardig zes-gangen kerstdiner mét een exclusief en persoonlijk wijnarrangement! Deze wijn is onderdeel van de nieuwe box. Pre-order nu de #jinglebox, dan bezorgen wij jou een onvergetelijke Kerst.

BESTEL DE BOX HIER

 

“Ruikt naar prachtige rijpe en overrijpe fruitstukken maar met een frisse achtergrond. Smaakt vitaal fris, royaal zoet, is verteerbaar en oneindig fijn. Zo hoort het.”

 

De beste!

Niet om meteen naast mijn schoenen te gaan lopen maar zo heet ‘ie toch echt: ‘La Magendia’, Occitaans voor ‘de beste’. Lekker bescheiden, hè? Voor mij is het in ieder geval wel één van de beste zoete wijnen die ik tot nu toe heb geserveerd.

 

De Sud-Ouest

Zuidwest Frankrijk. Meer distillaten dan droomwijnen? Of toch niet?

Rondom de stad Pau vind je het bijzondere wijngebied Jurançon. Pau is een stad met veel historie. Van de gebroeders Wright tot de productie van gas en zwavel. Tegenwoordig wordt er wat mij betreft vooral historie geschreven in het wijngebied! De zoete wijnen raken meer en meer bekend en voor de fanatiekelingen zijn er hier en daar ook goede droge wijnen te vinden.

 

L’histoire

In de beginjaren van het familiewijngoed was er veel gemengde oogst. Fruit, druiven uiteraard en vee. Vanaf 1985 draaide het bij de familie alleen nog maar om de wijnbouw. Jean-Bernard Larrieu geeft in dat jaar geboorte aan Clos Lapeyre waar alle druiven, de fermentatie, de rijping en ook botteling en verkoop onder zijn toeziend oog worden verzorgd. Op dit moment beschikt de familie over zo’n 17 hectare wijnbouwgebied.

 

Vergeten druivenras?

Een van de mooiere dingen aan het zuidwesten is dat je andere druivenrassen tegenkomt. En daarvoor hoef je niet eens heel ver te zoeken.

In deze wijn vinden we bijvoorbeeld 100% Petit Manseng. Het is de meest superieure vorm van Manseng en is het allerbest voor de zoete wijnen.

 

Lapeyre Magendia..is dit de laatste?

Pff.. de dessertwijn. Ik heb in de afgelopen jaren een kleine afkeer ontwikkeld tegen dit woord. Bij dit woord ziet men flitsen van nachtmerries, slapeloze nachten, tandartsafspraken en ongelukken. Of hoofdpijn. Na 5 gangen en een aperitief maakt het toch niet heel veel meer uit wat je drinkt? Ik vind van wel. Bij mij sluit je af met een wijn die altijd zoet genoeg is om te combineren met het dessert, maar fris genoeg om vrolijk naar huis te gaan. Hierbij spelen de zuren, de bitters én het lage alcohol percentage een heel belangrijke rol. Als een dessertwijn dit in zich heeft, is het meer dan alleen zoet. Dan heeft het alles. En alles komt neer op die laatste wijn!

 

Spannend, hè?

 

Stefan

Stefan Wierda

✓ Begonnen bij restaurant Onder de Linden in Sneek
✓ Nu al vele jaren bij restaurant Merlet* in Schoorl
✓ Aanstekelijk enthousiast over wijn