libanon

Wijn uit Libanon

Les Emirs – St. Thomas

Les Emirs copyDruif: Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache
Producent: Clos St. Thomas ‘Les Emirs’
Regio: Bekaa Vallei
Land: Libanon
Jaar: 2010

 

Deze wijn is onderdeel van de #thinkoutsidethebox box! Bestel de box en ontdek nieuwe landen, nieuwe gebieden en nieuwe druiven!

 

De oorsprong van de wijnstok

Lang voordat moslimfundamentalisten in Iran aan de macht kwamen, kende men een rijke wijncultuur in Perzië (zoals het toen heette). Sterker nog, men gaat er vanuit dat de wijnstok zijn oorsprong in het Midden Oosten heeft. Ook Libanon behoorde tot het Perzische rijk en met name de Bekaa Vallei heeft, dankzij zijn gunstige klimatologische ligging tussen twee gebergten in, een grote wijnhistorie. Ondanks de invloed van de Islam, alle rumoer, tumult en ook zeker de recente oorlogsgeschiedenis, is Libanon een gematigd land en kan er wijn worden gemaakt. Erg goede wijn zelfs.

 

Woestijn & wijn

De Bekaa ligt zoals gezegd tussen twee bergketens in het oosten van Libanon. De relatieve koelte door de ligging op ongeveer 600 meter hoogte, de zonuren en de kalkhoudende bodem zorgen ervoor dat zelfs een land dat men associeert met droogte en woestijn perfect geschikt blijkt te zijn voor de productie van kwaliteitswijnen.

 

55240ACCE8

 

Lekker bij … ?

De SOMMOS keuze is gevallen op de Clos Saint Thomas ‘Les Emirs’ 2010. Clos Saint Thomas maakt een wijn die verdomd veel weg heeft van een Bordeaux (logisch ook met de Cabernet Sauvignon), maar door Syrah en Grenache een stuk rijper, zwoeler en voller is. De zachte, kruidige smaken passen perfect in het winterse seizoen. Denk aan hazenpeper met tijm, rozemarijn en jeneverbes of sucade met paddenstoelen-roomsaus en spinazie. Geweldig dat een gebied dat het zo zwaar heeft gehad zo iets moois kan creëren. Als een feniks uit de as.

 

STHDNB9LIP