muscatheader

Chili!

Muscat Santa Inés

santaines
Selected & approved by Wout

Druif: Muscat

Producent: Sebastian de Martino

Regio: Itata Valley

Land: Chili

Jaar: 2014

 

 

Lachende Sommos mannen

Regelmatig hoor ik de Sommos mannen grinniken als ik over wijn uit Chili begin. Niet zo gek hoor want jarenlang kwam hier enkel en alleen bulk vandaan en moest je goed zoeken naar kwaliteit. In Chili maakten ze wijn naar de wens van de Europese klant. Hoog op smaak, krachtig, sappig en er was in geen velden of wegen ook maar iets van afdronk of complexiteit te vinden. Daarnaast waren de wijnen ook nog eens spot goedkoop. Kijk maar eens goed in de schappen van de Nederlandse supermarkten. Een groot deel van de goedkope wijnen komt uit Chili.

Die Chilenen willen al een tijdje van dit slechte imago af, zich breder in de markt zetten en aan Europa laten zien dat er wel degelijk kwalitatief goede wijnen worden gemaakt. Wijnen die prima inzetbaar zijn in de top gastronomie. Zeer gunstig voor mij, want dit was de reden dat ik vorig jaar werd uitgenodigd door de Chilenen voor een wijnreis langs alleen maar top producenten.

Wat mij opviel was dat voornamelijk jonge wijnmakers op zoek gaan naar nieuwe gebieden. Zo dicht mogelijk tegen de kust zo ver mogelijk naar het zuiden en zo hoog mogelijk naar het noorden.

 

De Muscat van de Martino!

De laatste avond van mijn verblijf had ik een diner met Sebastian De Martino. Een jonge eigenzinnige wijnmaker. Sebastian beheert een oude wijngaard beplant met Muscat. De wijngaard bevindt zich zo’n 400 kilometer ten zuiden van Chili in Itata Valley. Het voordeel van zo’n oude wijngaard is de lage opbrengst van druiven en dus meer kwaliteit. Ik was van alle wijnen die Sebastian mij liet proeven erg onder de indruk, maar de Muscat Santa Inés sprong er voor mij het meest uit.

De wijn is zeer aromatisch en knalt uit je glas. Witte perzik, bloemen en vlierbloesem. Daarnaast heeft deze wijn een enorme frisheid wat je ten alle tijden scherp zal houden. Neem de wijn mee naar het park en maak een pittige salade. Gebruik wat kokkels, coquilles, langoustines, kreeft, mosseltjes, avocado, gember, limoengras, rode pepers en kerrie.

 

Enjoy!!!

Wout

Wout Jans

✓ Gewerkt bij De Schat in Nijmegen en Le Marron* in Malden.
✓ Sinds 2010 bij Ciel Bleu** in Hotel Okura, Amsterdam.
✓ Naast wijn, is wielrennen mijn grootste hobby. Deze twee gaan gelukkig goed samen.