groep

DE SOMMELIERS

We are sommos!

Wie wij zijn

Goede wijn voor iedereen, op elk moment, overal. Dat is wat wij SOMMOS sommeliers willen. Wij helpen je op weg in de vaak veel te moeilijke wereld van wijn. We geven advies, delen onze kennis en selecteren dé wijnen van het moment. Niet langer naar de supermarkt of slijter, slepen met dikke adviesgidsen of je oren eraf laten praten door de wijnhandelaar over het ‘bouquet’ en hoe het ‘pleegt te zijn’.

Ga maar lekker achterover zitten, de pareltjes hebben wij er al voor je uitgepikt. Onafhankelijk van grote commerciële partijen en op een eerlijke manier. We zijn jong en hebben ervaring in de beste restaurants van Nederland. Ieder van ons heeft een uniek karakter maar wat ons bindt, is de passie voor wijn. Van de wijnmaker tot in je woonkamer nemen we je mee. Nodig je vrienden uit en volg, deel en like onze missie. Be part of it!

Wout Jans

✓ Eten, fietsen en wijn
Mijn heilige drie-eenheid, zonder deze kan ik niet. Gelukkig gaan ze goed samen. Een paar keer per jaar neem ik een weekend vrij om te fietsen, lekker te eten en te drinken. Uiteraard vaak in wijngebieden. Vroeger reed ik met m'n familie heel Frankrijk door op zoek naar nieuwe wijn voor mijn pa. Hoewel ik meestal chagrijnig de auto instapte, ik wilde liever zwemmen, vond ik de bezoekjes aan de wijnhuizen toch ook wel heel interessant.

✓ van Le Marron* naar Ciel Bleu**
Bijna 10 jaar ben ik nu bezig met wijn. Begonnen bij De Schat in Nijmegen om daarna snel bij Le Marron* de kneepjes van het vak te leren van één van de beste sommeliers van Nederland, Ronnie Brouwer. Ronnie tipte mij bij Ciel Bleu** in het Okura Hotel in Amsterdam en daar zit ik nu alweer vijf jaar. Onder de vleugels van Pasquinel Kolk en Noël van Wittenbergh ontwikkel ik mij verder. Werken bij Ciel Bleu** is anders. Het publiek is zo internationaal en veeleisend en dat maakt het juist zo tof!

✓ Sommos!
Wijn moet leuk, soms gek, nieuw en vooral niet te moeilijk zijn. Ik kan niet wachten om samen met de Sommos sommeliers ervoor te zorgen dat straks niemand meer slechte wijn hoeft te drinken in Nederland!

Milton Verseput

✓ Door Gault Millau uitgeroepen tot Meest Talentvolle Sommelier van Nederland 2015.

✓ Van Texel naar Overveen
Ik ben een jonge vader en muziekliefhebber, komend van het prachtige Texel en woonachtig in het mooie Haarlem. Als 18 jarige jongen werkte ik in een klein restaurant op Texel en had totaal geen toekomstplannen. Een vriend van mij werkte bij de Bokkedoorns** in Overveen en vroeg me om een dagje mee te draaien. Het was de eerste stap naar het sommelierschap, maar sommelier Peter Bruins zei mij dat ik nog even verder moest 'rijpen'. Gelukkig kreeg ik vijf jaar later een telefoontje uit Overveen.

✓ De Vrienden van Jacob*
Zes jaar bij de Bokkedoorns** vlogen om! Momenteel werk ik in Santpoort bij De Vrienden van Jacob*. Ik ben verantwoordelijk voor de wijnen in alle afdelingen: de brasserie, het restaurant en de banqueting afdeling.

✓ All about wine
De 5 gasten van Sommos ken ik allemaal al jaren. Met veel van hen ben ik op wijnreis geweest en met allemaal heb ik meerdere proeverijen bezocht. We willen iedereen laten zien en proeven wat wij mooie wijn vinden. Welkom bij Sommos, all about wine!

Ruben Kwakman

✓ De Beste Sommelier van Nederland 2014-2015

✓ Trophée Henriot
Acht jaar geleden werkte ik bij Hotel Opduin op Texel en mocht daar Petrus 1972 proeven. Daar werd ik zo enthousiast van, dat ik wist: 'Ik wil werken met wijn!' Vorig jaar won ik op het NK Sommeliers de Trophée Henriot en dat betekent dat ik de komende twee jaar de titel 'Beste Sommelier van Nederland' draag én dat ik mee mag doen aan het EK van 2017 in Wenen.

✓ Van de Bokkedoorns** naar Parkheuvel** en nu Zarzo*!
Mijn echte avontuur begon bij Restaurant de Bokkedoorns** in Overveen, of eigenlijk bij mijnheer Bruins. Vervolgens heb ik de kneepjes van het wijnvak bij Roy Pelgrim geleerd in Cordial* om daarna als hoofd-sommelier bij Parkheuvel** in Rotterdam aan de slag te gaan. Sinds kort ben ik een nieuw avontuur bij Zarzo* in Eindhoven begonnen.

✓ Wijn, koffie, sigaren
Wijn is voor mij het allermooiste wat er is. Ik houd van 'klassieke' wijnen. Fris, dus wat meer zuren vind ik prettig, en ik heb een lichte voorkeur voor bio(dynamische) wijnen. En tja, mousserende wijn, daarvoor heb ik altijd al een zwak gehad! Maar smaak komt niet alleen in de vorm van wijn. In mijn ‘vrije tijd’ ben ik vooral bezig met koffie, speciaalbier, sigaren en reizen naar de mooiste wijngebieden.

Job Seuren

✓ Van Solo* naar de Librije***
De senior inter junioren, de oude lul van het stel. Zonder horeca ervaring, maar met een universitair diploma en een enorme passie voor wijn, besloot ik jaren geleden dat ik sommelier in een sterrenzaak wilde worden. Dat lukte bij restaurant Solo* in Gorinchem. Ambitieus als we allemaal waren in deze club, wilde ik het allerbeste, dus solliciteerde ik bij De Librije*** in Zwolle. Zo, dat waren een paar pittige eerste maanden, maar toch heb ik het meer dan drie jaar volgehouden en tot hoofd-sommelier geschopt.

✓ Columnist en derde op het NK Sommeliers
Naast de 80 uur per week in de zaak, ben ik columnist voor Perswijn, schrijf ik af en toe artikelen voor Winelife en zit ik in het bestuur van het Gilde van Sommeliers. Samen met Ruben stond ik vorig jaar op het podium van het NK Sommeliers (ok, Ruben was beter dan ik) en hebben we beiden ons internationaal sommelierdiploma gehaald.

✓ Cynisch, maar nooit negatief
Mijn wijnselectie kun je vaak herkennen aan verteerbaarheid, elegantie en biologische herkomst. Ik kan soms wat serieus en zelfs belerend zijn, maar laat dat je niet afschrikken. Cynisch, maar nooit negatief gun ik iedereen gewoon de allerbeste wijn en het komt uit een goed hart.

Stefan Wierda

✓ Frieslân Boppe
Ik ben een rasechte Fries al zou je dat aan mijn uitbundigheid soms niet merken. Ver weggestopt bij restaurant Onder de Linden in Sneek liggen mijn (wijn)wortels. Hier ontdekte ik dat wijn 'zeg maar echt mijn ding' is.

✓ Merlet*
Van Friesland ging ik naar (bijna) West-Friesland. Sinds 2008 werk ik bij Hotel Restaurant Merlet* in Schoorl. Werk dat begon met bestek indekken, ging via de kaaswagen naar de wijn. Nooit geweten dat hierin mijn toekomst lag, maar ik ben helemaal verkocht.

✓ Altijd enthousiast aan tafel
In nog geen tien jaar tijd heb ik ontzettend veel meegemaakt, elke dag word ik enthousiaster over druiven, sap en alles dat er bij hoort. Dit enthousiasme deel ik graag met mijn gasten en met jou. Maar pas op, de kans is groot dat ik je ermee besmet.

✓ Zuid-Afrika
Zuid Afrika is voor mij het wijnland bij uitstek. Prijs-kwaliteit vind je hier de beste wijnen. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik hier op wijnreis ben geweest in 2012. Wij gaan hier nog veel en veel meer horen over Zuid Afrikaanse wijnen. Let maar op! 

Bjorn van Aalst

✓ Een goedlachse breedbekkikker, een Brabander in hart en nieren
Ik houd niet zo van binnen de lijntjes blijven, het schildersbedrijf van mijn ouders overnemen was daarom geen optie. Op naar de randstad, het stadse leven opzoeken. Van bier kwam wijn en dat vond ik eigenlijk wel interessant. Het zaadje was gezaaid en langzaam ben ik mijn passie voor wijn gaan ontwikkelen.

✓ Italiaanse topwijnen in Linschoten
Ik begon bij restaurant De Nederlanden* in Vreeland waar mijn wijnliefde echt 'getriggerd' werd. Nu kan ik mijn Italiaanse wijnkennis naar een nog hoger niveau brengen bij De Burgemeester* in Linschoten. Ik werkte samen met de goeroe van het Bourgondische leven: Bernard Tesink. Een wijnliefhebber pur-sang en gespecialiseerd in Italiaanse wijn. Vanaf heden maître sommelier bij Vermeer in Amsterdam.

✓ Platform voor wijnliefhebbers
Daarnaast is er nu Sommos! Ik vind het mooi om met mijn vrienden, die verstand hebben van wijn, een platform te creëren om zo heel Nederland te enthousiasmeren over wijn. Op de foto heb ik een authentiek kelnersmes in mijn hand. Bij oudere wijnen breekt de kurk vaak. Met dit kelnersmes kun je oude flessen openen, hoe slecht de kurk ook is. In het restaurant gebruik ik het vaak, omdat ik geregeld een oude wijn mag openen. Een enorm handig instrument!