servie 2

Wijn uit Servië

Prokupak – Temet

temet

Druif: Prokupak
Producent: Vinarija Temet
Regio: Šumadijsko-Velikomoravski
Land: Servië
Jaar: 2012

 

Deze wijn is onderdeel van de #thinkoutsidethebox box! Bestel de box en ontdek nieuwe landen, nieuwe gebieden en nieuwe druiven!

 

Wijn en het communisme

Oorlog, Milosevic, een communistisch bewind. Geen associaties om een rooskleurige marketingcampagne mee te voeren, dus dan moet je je richten op waar je wel goed in bent: wijn maken. In elk geval is de Servische wijnproducent Temet daar erg goed in. In het communistische tijdperk moesten druivenstokken vooral veel wijn opbrengen en werden stokken geplant die veel en grote druiven opleverden. Druiven die dus een matige kwaliteit gaven. Als je goed zoekt kun je echter ook druivenstokken vinden die voor de Sovjet zijn geplant. De zoektocht naar deze stokken van minimaal 70 jaar oud is een ontdekkingstocht van rassen waar je nog nooit van hebt gehoord en levert je een goed, smaakvol, geconcentreerd glas wijn op.

 

Prokupak

Temet maakt een wijn van Prokupak, een druif met een dikke schil die krachtige wijnen oplevert. Indrukwekkend, stevig, en aards maar ook geconcentreerd donker fruit. Servië kent een landklimaat, dus koude winters, maar ook warme zomers waarin de druiven goed rijp worden. Dit is geen norse Bolsjewiek, maar een moderne Serviër die niet alleen stoer is, maar ook verfijnd en met zijn tijd mee is gegaan.

 

De BBQ mag aan!

Denk als je hierbij gaat koken niet aan een lichtvoetig gerechtje met vis of een zomerse salade. Dit verdient mooie stoof, geroosterd vlees of uitgesproken wild. Thuis kun je hiermee prima aan de slag bij de BBQ. Goede ribeye met béarnaise en dikke frieten is een inkoppertje. Wil je wat serieuzer aan de slag, maak er dan een mooi duifje bij met aardpeer, paksoi, gebakken foie, zure kersen en madeira jus.

LVXXHV4D98