proseccoheader

Spumante of Frizzante?

Prosecco!

Laatst zat ik op een terras en raakte ik in gesprek met twee dames die allebei een glas Prosecco bestelden. Het glas Prosecco werd netjes aan tafel geserveerd en de dames begonnen aan het glas te nippen. Niet gek veel later keken ze elkaar aan en kwamen ze tot de conclusie dat er maar weinig bubbels in de Prosecco zaten en dat de smaak niet bijster goed was.

Hoe kan het toch dat Prosecco qua smaak en bubbels zo ver uit elkaar kan liggen?

 

Frizzante en Spumante

In de basis heb je eigenlijk twee soorten Prosecco; Frizzante en Spumante (beide metodo Charmat). Frizzante gebruikt men om grote volumes te genereren en een eenvoudige, makkelijk drinkbare Prosecco te maken. Bij Spumante is er meer complexiteit en een fijnere mousse in de wijn. Het verschil tussen Frizzante en Spumante zit in de hoeveelheid opgebouwde druk op de fles. Boven de 3 bar is het Spumante, onder de 3 bar is het Frizzante

Een ander groot verschil bij Prosecco is dat Frizzante officieel gezien wordt als een ‘stille wijn’, waarbij Spumante als ‘mousserende wijn’ ingevoerd dient te worden. Om een mousserende wijn in Nederland in te voeren, betaal je al snel € 1,50 per fles terwijl je voor een stille wijn € 0,80 per fles betaalt. Dit komt omdat een mousserende wijn als een luxe product wordt gezien.

 

proseccoopenen

 

Een touwtje of een Champagnekurk?

Frizzante is te herkennen aan een schroefdop of een touwtje dat de kurk in de fles moet houden. Spumante herken je daarentegen aan de Champagnekurk met muselet (ijzeren draadje).
Overbodig is hier aan toe te voegen dat de kwaliteit van Frizzante altijd minder hoog is dan de kwaliteit van Spumante. Helaas wordt er veel te veel Frizzante verkocht, zodat we geen goed beeld krijgen van de schoonheid van Prosecco.

In algemene zin wordt Prosecco gemaakt van het druivenras Glera (ook wel de Prosecco-druif genoemd). Deze druif moet voor minimaal 85% gebruikt zijn en mag worden aangevuld met andere druivenrassen.

Zonder enige twijfel kan ik je melden dat de bovenvermelde dames aan een glas Frizzante zaten te nippen en helaas niet aan het veel mooiere Spumante.

 

Bjorn

Bjorn van Aalst

✓ Brabander in hart en nieren
✓ Begonnen bij restaurant de Nederlanden* in Vreeland
✓ Maître sommelier bij Vermeer in Amsterdam