nederlandsewijn

Dutch winefields

Proud to be Dutch!

Sterke mening, niet?

De vlag wappert sinds vandaag weer even bij mij. Aan Oranje ligt het zeker niet, of aan het kabinet, want zoek nog maar eens een goeie reden om de vlag uit te hangen. Het is de wijn. Ja. Nederlandse wijn! In dit specifieke geval de Cuvée Barrique van Wijngaard Sint Martinus. Gemaakt van Cabernet Cortis en Cabernet Cantor en gelagerd voor 18 maanden in het beste Franse eiken. Cabernet Cortis is een goede schimmelresistentie druif die erg verwant is aan de Cabernet Sauvignon. Cabernet Cantor is eveneens resistent tegen schimmels en toont een goed Cabernet-type smaak en geur. Cabernet Franc-achtig met Merlot trekjes. Zo’n twee jaar geleden proefde ik het voor het eerst. We hadden bij Merlet een gerecht met tarbot, citroen en spruit op de kaart. Na lang proeven, besloot ik bij dit gerecht een rode wijn te proberen. De eerste fles die ik opentrok, was deze rode wijn uit Vaals (3 landen punt), jaartal 2009. Iets meer spruit in het gerecht, dacht ik. Dan laten we dat kool-achtige eens goed terug komen in de wijn. Iets minder citroen en stukje bij beetje leek het echt goed te komen.

En toen kwam het…. Ik heb het blind gegeven aan de gasten. Ze snapten er niets van…“Spaans?” “Italiaans?” “Loire, meneer?”. Er kwam van alles voorbij aan bekende wijnlanden en huizen. Wat een feest. Ik was trots. Het was ook echt lekker!

 

Vertrouwen

Ik heb op dit moment meer vertrouwen dan ooit in Nederlandse wijn. Gisteravond vond ik namelijk nog een laatste fles in de kelders bij Merlet, ver weggestopt. Geopend, geproefd en waanzinnig bevonden! Geen teken van vermoeiing of wat dan ook. Fruit, hout, zuren, tannine. Yes!

Rode bieten in de neus. Ook vanille, bosgrond, paprika en kool. De wijn smaakt volwassen. Donker fruit van zwarte kersen en braam, vol, gulle lekkere tannine die grip biedt, de zuren die hem levendig houden en verder wat drop, tabak en vanille.

Gewoon uitstekende wijn uit Nederland!

Stefan

Stefan Wierda

✓ Begonnen bij restaurant Onder de Linden in Sneek
✓ Nu al vele jaren bij restaurant Merlet* in Schoorl
✓ Aanstekelijk enthousiast over wijn