dwarsdoorduitsland2

Dwars door Duitsland

Riesling trocken Le VIN’x

levinx4Druif: Riesling
Producent: Weingut Siener
Regio: Pfalz
Land: Duitsland
Jaar: 2015

 

Deze wijn is onderdeel van de #kettingbox. Aan wie geef jij ‘m? Bestel de box hier.

Job neemt je voor zijn keuze voor de #kettingbox mee naar Frankrijk, ik trek naar het oosten en neem je hier digitaal mee op wijntour langs de Duitse wijngebieden die je op weg naar Zwitserland passeert – ook langs Pfalz, het gebied waar mijn keuze voor de box vandaan komt.

 

Zwitserland, het land van de bergen, de ongerepte natuur, het bankgeheim én (helaas) de dure wijnen. Zwitserse wijn was al niet goedkoop, maar met de huidige koers van de Zwitserse Frank is het nu onbetaalbaar geworden. Mijn keuze voor de #kettingbox komt dan ook niet uit Zwitserland, maar is wel onderdeel van de route naar Zwitserland. Wanneer je bij Venlo de grens oversteekt en richting Basel rijdt, kom je door maar liefst 8 Duitse wijngebieden!

 

Een wijntour door Duitsland

Het begint eigenlijk al heel snel. Na het passeren van de grensovergang bij Venlo, zie je na een uur de afslag naar de Ahr. Een interessant gebied voor Spätburgunder (Pinot Noir). Vervolgens rijd je door het onbekende gebied de Mittelrhein om daarna te genieten van het spectaculaire uitzicht vanaf de Moselbrucke die je zicht geeft op de wijngaarden van de Terrassenmosel, het noordelijkste stuk van het wijngebied. Vlak voor het stadje Bingen passeren we het volgende gebied, Nahe. Eigenlijk ben je bij Bingen op een 3 punt tussen de Nahe, Rheingau en Rheinhessen. Zwaai even naar links voor een klein stukje Rheingau, want we gaan nu het hele gebied Rheinhessen doorsteken. Onderweg ligt aan de linkerkant Westhofen, een van de meest beroemde dorpen voor droge Riesling van topkwaliteit. Even na Worms rijd je de Pfalz binnen, voor mijn wijn uit de #kettingbox sla je hier linksaf, maar daar komen we zo op. Vervolgens cross je ook heel Baden door, langs het warmste plekje van Duitsland (oude vulkaan de Kaiserstuhl) tot net voor Basel wat in Markgräferland eindigt. 

 

Een wijn van Le VIN’x

De wijn die ik heb geselecteerd is om meer dan één reden bijzonder. Allereerst is hij gemaakt van een van de mooiste en edelste druivenrassen: Riesling! Ten tweede is hij gemaakt door Peter Siener, een nieuwe generatie wijnmaker met een voorliefde voor droge stijlen Riesling. Hij maakt wijn in het mooie wijndorp Birkweiler in het zuiden van de Pfalz. Reden drie: Peter heb ik ontmoet bij mij in het restaurant. Hij liet zijn hele gamma aan wijnen proeven en we waren erg onder de indruk. Eigenlijk alles was lekker, van basis Riesling tot en met de Grosse Lage Kastanienbusch. Reden vier: hij heeft toen speciaal voor le VIN ‘x een Riesling gebotteld die we in het restaurant serveren en die ik jullie nu ook met liefde laat proeven in de #kettingbox!

Over de wijn

De wijn komt uit 2015, een jaar dat zich al jong goed presenteert. Er is genoeg rijpheid, maar gelukkig ook met voldoende zuur! In de geur grapefruit en citroen, aromatisch en koel. Aanwezige zuren, lekker goed droog en sappig met een goede lengte. Fijne wijn als aperitief, maar ook zeker bij een doordeweeks gerecht van verse tagliatelle met Hollandse grijze garnaaltjes en limoen!

Proost! Ruben

Ruben Kwakman

✓ Beste sommelier van Nederland 2014-2015
✓ Gewerkt bij Restaurant de Bokkedoorns**, Cordial* en Parkheuvel**
✓ Nu bij Restaurant Zarzo* in Eindhoven