griekenland

Wijn uit Griekenland

Roditis – Ktima Ligas

roditis2Druif: Roditis
Producent: Ktima Ligas
Regio: Pella
Land: Griekenland
Jaar: 2014

 

Deze wijn is onderdeel van de #thinkoutsidethebox box! Bestel de box en ontdek nieuwe landen, nieuwe gebieden en nieuwe druiven!

 

Retsina?

Nee, Roditis! Zelfs in Griekenland onbekend en daarmee ondergewaardeerd. Roditis moet buigen voor de grotere namen zoals Assyrtiko, je weet wel. Maar nu zit ‘ie in de Sommos box en krijgt wijnproducent Thomas Ligas eindelijk het podium dat hij verdient.

 

Van gootsteen tot genot

Wijn uit Griekenland? Al sinds de oudheid! Dit land is zowel de bakermat van de democratie als van de wijn. De eerste bewijzen van wijn en/of druiven worden lang, lang geleden al gevonden. Tegenwoordig is het beeld van Griekse wijn, in Nederland zeker, helaas het slachtoffer van de met hars aangelengde wijn Retsina. Lekker in plaats van een Breezer. Ondanks alles gaat Griekenland door, en hoe. Griekse wijnen vinden we steeds vaker terug op de internationale wijnkaart en worden niet zelden als onderdeel van een wijnarrangement geschonken in topzaken. Wel variëren de wijnen enorm – van gootsteen tot genot.

 

Doe maar modern

We zijn op bezoek bij Thomas Ligas. Afgestudeerd in oenologie en eigenwijs in doen en laten. Zo’n 48 kilometer ten westen van Thessaloniki (bij de zesde olijfboom linksaf) vinden we Giannitsa waar de wijngaarden liggen van Ligas. Hij gelooft in biologisch wijn maken en heeft respect voor grond en natuur. Met zijn tijd mee. Fermentatie met schil, amfora’s en minimaal zwavel zijn hier een goed voorbeeld van.

 

Ροδίτης

Roditis, dus. Een van de meest aangeplante druivenrassen. “Usually for low ambition” zegt Jancis Robinson in het boek Wine Grapes. Tja, dat is de algemene indruk. Fanatiekelingen zoals de jonge Thomas proberen hier juist het maximale uit te halen en willen dat je alles terugproeft in de uiteindelijke wijn. Het pure karakter komt in deze wijn goed naar voren dankzij spontane vergisting met wilde gisten. Ook wordt hij niet geklaard of gefilterd.

 

Ligassfeer2

Bron: www.ligas.gr

 

Bio-stabiel

Je ziet wel eens met dit soort wijnen (schilweking, amfoor, laag in sulfiet) dat je de ene keer een ware held in je glas hebt en de andere keer een blamage. De wijnen van Ligas presteren elke dag goed en zijn heel uitdagend dankzij hun vaak uitbundige karakter. Dit maakt ze multi-inzetbaar en dat proef je terug zodra je met eten gaat sparren. De wijn is wat zilt met perzik, kweepeer, groene appel en citroenzuren. Als je salades hebt met kaas (feta) werkt het goed maar ook bij diverse schaal- en schelpdieren. Krachtige saus bij mooie stukken vis (tarbot, griet) doet het ook goed. Voorgerecht met rundvlees (gekonfijt of rauw) is ook een optie. Rijke aanpak met finesse. Goed in balans, droog en stoer. Beetje begeleiding van knolselderij helpt mee en ook truffel of zelfs (zachte) eendenlever zal je dan niet in de weg zitten. Van thuis tot toptent is dit een wijn die we (nog) meer zouden moeten zien.