gumphof

Alto Adige!

Sauvignon Blanc, Gumphof

gumphof

Wijnhuis: Gumphof

Wijnmaker: Markus Prackwieser

Wijn: Sauvignon Blanc

Herkomst: Alto Adige, Noord-Italië

Druiven: 100% Sauvignon Blanc

Jaar: 2014

 

All I want for Christmas is …… the #jinglebox! Serveer je gasten dit jaar een sterwaardig zes-gangen kerstdiner mét een exclusief en persoonlijk wijnarrangement! Deze wijn is onderdeel van de nieuwe box. Pre-order nu de #jinglebox, dan bezorgen wij jou een onvergetelijke Kerst.

BESTEL DE BOX HIER

 

Sauvignon Blanc?

Ik zal eerlijk zijn: ik ben helemaal niet zo gesteld op Sauvignon Blanc. Vaak vind ik het schreeuwerige wijnen met weinig inhoud, diepte of complexiteit. Je voelt hem al aankomen… er zijn ook uitzonderingen. In Sancerre is er François Cotat met zijn originele, waanzinnige, voorbeeldige wijnen en nu blijkt, ook Alto Adige kent zijn eigen geweldige voorbeeld: Markus Prackwieser van Gumphof. Zijn Sauvignon is een schoolvoorbeeld waaraan velen zich zouden moeten meten.

 

Eigenlijk zocht ik bij Pieters coquille gerecht naar een rijkere, ronde, iets ontwikkelde wijn. Met avocado en soja zit je al snel in de umami hoek. Gek genoeg bleek dat geen succes. Veel wijnen werden schraal en bitter. Soja (ook ongezoet) blijft aan de zoete kant en goed rijpe avocado heeft dat ook natuurlijk, de coquilles niet te vergeten. Gedachten zwierven naar de tijd bij De Librije waar we vaak met groenten gecombineerd met rijke smaken als eerste of tweede gang begonnen. Riesling-achtigen gingen vaak goed, maar zouden bij dit gerecht (dat wist ik zeker) veel te heftig aromatisch en krachtig in structuur zijn. Sauvignon Blanc, deze althans, bleek een schot in de roos. Een spannend fris contrast met een plantaardige aansluiting in het gerecht. Energiek en ook heerlijk om de maaltijd mee te beginnen.

 

Alto Adige

In het hoge Alto Adige (Südtirol, voet van de Alpen) blijven de wijngaarden koel, maar hebben ze veel zon. Frisheid blijft bewaard, maar er is een geweldige zuivere aromatische expressie. Markus is als een van de weinigen in dit gebied onafhankelijk. Het merendeel van de boeren levert druiven aan coöperaties. Hij hoeft dus geen concessies te doen of in te boeten aan mindere kwaliteit van de buren. Zijn Praesulis wijnen (vernoemd naar de kerk in de buurt) worden gemaakt van druiven uit zijn beste wijngaarden. Niet alles tegelijk, maar op meerdere momenten wordt geoogst om alleen de rijpe druiven te plukken. De frisheid van Sauvignon Blanc die ook echt hoort bij het gebied wordt gecombineerd met het rijpe fruit en met een deel houtopvoeding (1/3 acacia). Dat geeft net de rondeur en er ontstaat bij het gerecht een spanningsveld van aansluiting en contrast. De wijn zelf is loepzuiver en doet denken aan een hoog niveau Nieuw Zeelands. Bloemen, kruiden, buxus, grapefruit, kruisbes en heel duidelijk passievrucht, maar niet dat opdringerige wat mij altijd zo tegenstaat. Opwekkend drinkplezier en een geweldige aansluiting bij Pieters klassieker.

 

Voor wie ‘onze’ Pieter niet kent, Pieter Damen is een van de klassieke grootmeesters van Amsterdam. Hij heeft een fingerspitzengefühl voor smaakdetails. Geweldige rijke sauzen, eenvoudig, mega klassiek en toch zo ontzettend goed. Voor hij zijn eigen restaurant Spring op de Willemsparkweg had, was hij Joop’s chef van Le Garage en heeft hij bij De Kersentuin, Het Fornuis en Prinses Juliana gekookt. Daarvoor zat hij in Frankrijk bij 3-sterren restaurant Lameloise in Chagny en keek hij in zijn vrije tijd jaren ’70 pornofilms met Paul Bocuse.

 

Cheers Job

Job Seuren

✓ Derde op het NK Sommeliers 2015
✓ Schrijver en columnist bij Perswijn en Winelife
✓ Na Restaurant Solo* en de Librije***, nu in A'dam bij de Klepel