rubenhemelenaarde

Hemel en aarde

Sauv. Blanc, N. Johnson

newtonjohnsonSelected & approved by Ruben

Druif: Sauvignon Blanc

Producent: Newton Johnson

Regio: Upper Hemel en aarde vallei

Land: Zuid Afrika

Jaar: 2014

 

Zuid Afrika

Afgelopen september ben ik een week in Zuid Afrika geweest, dit was een prijs die ik gewonnen heb met het winnen van het NK voor sommeliers vorig jaar. Ik was nog nooit in een wijngebied buiten Europa geweest en was daarom ook super benieuwd… het is niet tegen gevallen :-). Wat een fantastich mooi land, lieve mensen, heerlijk eten en fantastische wijn!
Op maandag 14 september zijn we vanuit Kaapstad naar de Hemel-en-Aarde vallei gegaan. Vanuit Kaapstad ga je oostelijk richting Hermanus, je komt dan ook langs Elgin en Botrivier, het is echt een prachtig stuk! Na natuurlijk even voor walvissen gekeken te hebben in Hermanus (niets te zien) zijn we de vallei ingereden. Je komt langs bekende namen zoals Hamilton Russel en Bouchard Finlayson en als je nog een stukje verder rijdt, kom je aan in de Upper Hemel-en-Aarde Vallei. Hier hadden we een proeverij en lunch bij Newton Johnson.
Naast de fantastische Chardonnay en Pinot Noir viel mij ook de Sauvignon op. Gordon en Nadia Newton Johnson gebruiken hiervoor fruit uit de Upper Hemel-en-Aarde vallei en uit Elgin. Beiden voor Zuid Afrika koele regio’s en top voor Sauvignon. Typisch voor mij groene grassige tonen in de neus, maar voldoende rijpheid van fruit en breedte van een klein deel Sémillon in de smaak.
Drink deze wijn bij frisse vegetarische gerechten waar groene kruiden tonen zitten, zuren van yoghurt, burrata, iets met groene asperge en tomaat. Dan zit je helemaal gebakken! Baie lekker!

 

Sauvignon Blanc

Misschien wel het bekendste druivenras ter wereld. Volgens het boek Wine Grapes van o.a. Jancis Robinson komt Sauvignon Blanc van origine uit de Loire vallei, de buurt van Sancerre en Pouilly Fumé. Nu staat het echt in bijna ieder wijnland op de wereld.
De meest bekende voorbeelden van Sauvignon komen uit de Loire zoals net genoemd, maar ook in Marlborough (Nieuw Zeeland), Californië (Fumé Blanc) en in koele gebieden in Zuid Afrika en Chili doet de ruif het goed.

Typisch voor Sauvignon is dat vrij veel zuren en frisheid heeft met groene, grassige en citrus tonen. Fijne wijnen voor het aperitief en bij frisse gerechten!
Ruben

Ruben Kwakman

✓ Beste sommelier van Nederland 2014-2015
✓ Gewerkt bij Restaurant de Bokkedoorns**, Cordial* en Parkheuvel**
✓ Nu bij Restaurant Zarzo* in Eindhoven