soepenwijnheader

Een gelukkig huwelijk of niet?

Soep en wijn

Vroeger leerde ik dat als er soep of bouillon in het menu zat, je of de wijn van het voorgerecht doorschonk of maar helemaal niets. Een zeer ingewikkelde combinatie en één ding zit me altijd dwars; de temperatuur. Onlangs kreeg ik een nieuw tussengerecht voor het vegetarische menu bij Merlet; Bouillon, en dan ook nog uienbouillon, oh no! Gerookte uienbouillon met compôte van cevennes uien en aubergine. Dus…daar sta je dan.., wat moest ik hier nu toch bij gaan schenken?

 

Proeven en combineren

Onzeker ging ik aan de slag met proeven en combineren. Eerst maar wit. Van vol en rijk, naar fris met rest zoet tot droog en strak. En…Sherry. Als er iets is wat je éventueel zou kunnen combineren met soep, dan is dat het wel. De combinatie was wel goed, maar het voelde niet helemaal compleet. Helaas heb ik ook niet genoeg sherry in huis voor de nodige rock ’n roll, dus het moest hoe dan ook wit worden.

 

Grüner Veltliner, Gruvée

Met mijn collega praat ik verder over deze uitdaging. Over wat ik nog niet heb geprobeerd en wat wel. Uiteindelijk stuit ik op Grüner Veltliner. Gruvée (lokale term) kan soms wat gerookt overkomen. Zachte rokerige ondertonen zorgen voor een prachtige dimensie in deze zeer diverse witte Oostenrijkse prachtdruif. Wat gaaf dat de gerookte tonen in zowel het gerecht als de wijn elkaar vinden en dat uiteindelijk het droge, frisse karakteristieke van de Gruvée de combinatie compleet maakt!

 

Tips voor meer wijnen bij dit type gerecht;

Pichler-Krutzler, Frauengarten, Grüner Veltliner

Hager-Matthias, Hollandser Berg, Grüner Veltliner

Herbert Zillinger, Horizont, Grüner Veltliner

Herbert Zillinger, Radikal, Grüner Veltliner (voor in een gekke bui)

 

Fijn werken toch!

Stefan

Stefan Wierda

✓ Begonnen bij restaurant Onder de Linden in Sneek
✓ Nu al vele jaren bij restaurant Merlet* in Schoorl
✓ Aanstekelijk enthousiast over wijn