Beste Sommelier van Nederland

Ruben Kwakman

wie ik ben

✓ De Beste Sommelier van Nederland 2014-2015

✓ Trophée Henriot
Acht jaar geleden werkte ik bij Hotel Opduin op Texel en mocht daar Petrus 1972 proeven. Daar werd ik zo enthousiast van, dat ik wist: 'Ik wil werken met wijn!' Vorig jaar won ik op het NK Sommeliers de Trophée Henriot en dat betekent dat ik de komende twee jaar de titel 'Beste Sommelier van Nederland' draag én dat ik mee mag doen aan het EK van 2017 in Wenen.

✓ Van de Bokkedoorns** naar Parkheuvel** en nu Zarzo*!
Mijn echte avontuur begon bij Restaurant de Bokkedoorns** in Overveen, of eigenlijk bij mijnheer Bruins. Vervolgens heb ik de kneepjes van het wijnvak bij Roy Pelgrim geleerd in Cordial* om daarna als hoofd-sommelier bij Parkheuvel** in Rotterdam aan de slag te gaan. Sinds kort ben ik een nieuw avontuur bij Zarzo* in Eindhoven begonnen.

✓ Wijn, koffie, sigaren
Wijn is voor mij het allermooiste wat er is. Ik houd van 'klassieke' wijnen. Fris, dus wat meer zuren vind ik prettig, en ik heb een lichte voorkeur voor bio(dynamische) wijnen. En tja, mousserende wijn, daarvoor heb ik altijd al een zwak gehad! Maar smaak komt niet alleen in de vorm van wijn. In mijn ‘vrije tijd’ ben ik vooral bezig met koffie, speciaalbier, sigaren en reizen naar de mooiste wijngebieden.
koppsmall

Spätburgunder, Kopp

Ja sorry, ik kom weer uit bij onze oosterburen. Dat komt omdat ik zoveel mooie en spannende wijnen blijf ontdekken in Duitsland dat ik jullie deze ook niet wil onthouden. De kerstbox dus, ik wist al snel dat ik licht rood voor bij het laatste tussengerecht zou gaan doen. Klassieke, maar super fijne opbouw wat mij betreft.
De wijn komt uit Baden, een langgerekt gebied wat een soort spiegelbeeld van de Elzas is.

vin-x-1-400

Riesling trocken Le VIN’x

Job neemt je voor zijn keuze voor de #kettingbox mee naar Frankrijk, ik trek naar het oosten en neem je hier digitaal mee op wijntour langs de Duitse wijngebieden die je op weg naar Zwitserland passeert – ook langs Pfalz, het gebied waar mijn keuze voor de box vandaan komt. Zwitserland, het land van de bergen, de ongerepte natuur, het bankgeheim…

massa

Barbera – Massa

Druif: Barbera Producent:Walter Massa Regio: Piemonte Land: Italië Jaar: 2014   Deze wijn is onderdeel van de #primavera box! Bestel de box en ontdek Italië op zijn best. Godere!   Lekker bij pizza Italiaanse wijn is lekker bij Pizza. Cliché? Ja, nou en! Ok, niet iedere Italiaanse wijn past bij pizza (of pasta), maar een aantal belangrijke smaken vind je wel samen. Tannine’s…

rubenthumb

Sauv. Blanc, N. Johnson

Selected & approved by Ruben Druif: Sauvignon Blanc Producent: Newton Johnson Regio: Upper Hemel en aarde vallei Land: Zuid Afrika Jaar: 2014   Zuid Afrika Afgelopen september ben ik een week in Zuid Afrika geweest, dit was een prijs die ik gewonnen heb met het winnen van het NK voor sommeliers vorig jaar. Ik was nog nooit…

cremantthumb

Crémant

Bij Restaurant le VIN ‘x waar ik werk serveren we nu 2 mousserende wijnen per glas. Champagne en Crémant de Bourgogne. Maar wat is eigenlijk het verschil?   Eigenlijk is het heel simpel. Alle mousserende wijn in Frankrijk die niet uit het gebied Champagne komt noemen ze Crémant. Er zijn 7 verschillende crémants te vinden:…

hofmannthumb

Silvaner Hofmann

Mijn wijn is dé wijn om te drinken als aperitief. Een top start van een zwoele avond buiten. Super fris door de hoge zuurgraad, spannend door de kruidige tonen en kleine bitters in de afdronk. Lekker laag in de alcohol voor bij een salade met appel, beetje geitenkaas en een dressing met groene kruiden. Jürgen Hofmann maakt wijn in het dorp Appenheim in Rheinhessen nadat hij heeft gewerkt in Californië en Zuid Afrika.

kurkthumb

Kurk!

Één van de allervervelendste dingen die je als wijnliefhebber kunt overkomen, is een wijn met kurk. Heb je tien jaar geleden bij de wijnboer zelf een paar bijzondere flessen gekocht, is het eindelijk feest en kun je er nóg niet van genieten…   Muffe hond Kurk is in feite een besmetting van de wijn met…

macon_thumb

Clos de la Roilette – Fleurie

Mijn liefde voor wijn uit de Beaujolais is er al langer. Het zijn wijnen met een hoge zuurgraad, veel fruit en elegantie. Veel mensen hebben nog een negatief beeld van de Beaujolais. Dit komt door de schrale en dunne wijnen waar deze regio vaak mee geassocieerd wordt. Goed gemaakte Beaujolais heeft dat allemaal niet. De Clos de la Roilette is daar één van.

SCHRIJF JE IN

blokfotos3

Volg SOMMOS

Een bijzondere verjaardag, een derde date, je schoonouders op bezoek of een proeverij-aan-huis met vrienden? Vraag advies aan onze sommeliers - voor elke gelegenheid weten zij de juiste wijn voor je te selecteren.

Word onderdeel van SOMMOS. Schrijf je in op de site en volg, deel en like onze missie. Goede wijn voor iedereen, op elk moment en overal. Daar gaan we voor!

 

 

  Instagram Volg SOMMOS op Instagram
Twitter Volg SOMMOS op Twitter
Facebook Volg SOMMOS op Facebook