Wout, Wijn en Wielrennen

Wout Jans

wie ik ben

✓ Eten, fietsen en wijn
Mijn heilige drie-eenheid, zonder deze kan ik niet. Gelukkig gaan ze goed samen. Een paar keer per jaar neem ik een weekend vrij om te fietsen, lekker te eten en te drinken. Uiteraard vaak in wijngebieden. Vroeger reed ik met m'n familie heel Frankrijk door op zoek naar nieuwe wijn voor mijn pa. Hoewel ik meestal chagrijnig de auto instapte, ik wilde liever zwemmen, vond ik de bezoekjes aan de wijnhuizen toch ook wel heel interessant.

✓ van Le Marron* naar Ciel Bleu**
Bijna 10 jaar ben ik nu bezig met wijn. Begonnen bij De Schat in Nijmegen om daarna snel bij Le Marron* de kneepjes van het vak te leren van één van de beste sommeliers van Nederland, Ronnie Brouwer. Ronnie tipte mij bij Ciel Bleu** in het Okura Hotel in Amsterdam en daar zit ik nu alweer vijf jaar. Onder de vleugels van Pasquinel Kolk en Noël van Wittenbergh ontwikkel ik mij verder. Werken bij Ciel Bleu** is anders. Het publiek is zo internationaal en veeleisend en dat maakt het juist zo tof!

✓ Sommos!
Wijn moet leuk, soms gek, nieuw en vooral niet te moeilijk zijn. Ik kan niet wachten om samen met de Sommos sommeliers ervoor te zorgen dat straks niemand meer slechte wijn hoeft te drinken in Nederland!
jlchavesmall

Syrah, J.L. Chave

De historie van de Chave Familie gaat eeuwen terug. Ze worden zelfs gezien als een van de oudste wijn producerende families ter wereld. Wijn produceren deden ze in heel Frankrijk, maar pas toen de druifluis toesloeg in de 19e eeuw in grote delen van Frankijk is de familie naar de Rhône gekomen. Jean Louis Chave is vandaag de dag misschien wel een van de meest mythische en beste producenten uit Frankijk.

donatella

Sangiovese – Argentièra

Druif: Sangiovese, Ciliegiolo en Syrah Producent: Poggio Argentièra Regio: Morellino di Scansano Land: Italië Jaar: 2013    Deze wijn is onderdeel van de #primavera box! Bestel de box en ontdek Italië op zijn best. Godere!   De streek Maremma is een streek in het zuidwesten van Toscane. Een gebied dat bij toeristen veel minder bekend is dan bijvoorbeeld Chianti of de Crete Senesi. Door…

hexagonaleswout

Les Hexagonales

Selected & approved by Wout   Druif: Sauvignon Blanc Producent: J.F. Merieau Regio: Touraine, Loire Land: Frankrijk Jaar: 2014   Familiebedrijf De familie is al vele jaren verbonden aan de Touraine regio. In 2000 nam Jean Francois met zijn zus het wijngoed over. De wijngaarden liggen op de oevers van de Cher rivier, net ten oosten van…

muscatthumb

Muscat Santa Inés

Regelmatig hoor ik de Sommos mannen grinniken als ik over wijn uit Chili begin. Niet zo gek hoor want jarenlang kwam hier enkel en alleen bulk vandaan en moest je goed zoeken naar kwaliteit. In Chili maakten ze wijn naar de wens van de Europese klant. Hoog op smaak, krachtig, sappig en er was in geen velden of wegen ook maar iets van afdronk of complexiteit te vinden.

pietdegruyter

Piet de Gruyter

Bij mij om de hoek op het Van Limburg Stirum Plein zit Café Piet de Gruyter. Ook wel Piet genoemd, een oud kruidenierspand omgetoverd tot café restaurant. Ik kom hier meestal als het warm is, omdat de zon lekker lang op het terras schijnt. Qua wijnen en gerechten is het allemaal goed, maar niet per…

signaturedish

Signatuurgerecht

Net zoals de zonnebloemen van Van Gogh, de moonwalk van Michael Jackson en de penalty van Panenka hebben chefs van toprestaurants een speciaal gerecht waar zij wereldwijd bekend om staan. Dit signatuurgerecht is voor kenners te herkennen uit duizenden en voor leken een reden om terug te keren naar het restaurant. Een paar voorbeelden van…

koffie

Koffie bij Trakteren

Job en ik maken elke donderdag een afspraak om een kop koffie te drinken. Nine out of ten moeten we deze afspraak cancelen omdat we te druk zijn. Maar als we de tijd gevonden hebben, gaan we naar Trakteren in de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam West. De zaak wordt gerund door twee jonge gasten die ons altijd nieuwe dingen laten proeven. Koffieleuten 2.0.

bollinger_thumb

Bollinger Champagne

Onlangs was ik voor een korte trip in de Champagnestreek. Elk jaar organiseert Bollinger een Vins Clairs Tasting. Diep verborgen in hun wijnkelders krijg je dan de gelegenheid om de stille wijnen te proeven. Dat zijn de (nog) niet-mousserende wijnen die uiteindelijk ‘geblend’ worden tot Champagne. Sommeliers van over de hele wereld….

huff_thumb

Huff – Rheinhessen

In 2012 bezocht ik tijdens een wijn-/fietsvakantie met mijn vader Weingut Georg Gustav Huff. De wijngaarden van Huff liggen in Rheinhessen, ten zuiden van Mainz, vlakbij het dorpje Nackenheim. Ooit was Dieter Huff de verantwoordelijke voor deze wijngaard maar inmiddels heeft zijn zoon Daniel Huff het (wijn)stokje overgenomen.

SCHRIJF JE IN

blokfotos3

Volg SOMMOS

Een bijzondere verjaardag, een derde date, je schoonouders op bezoek of een proeverij-aan-huis met vrienden? Vraag advies aan onze sommeliers - voor elke gelegenheid weten zij de juiste wijn voor je te selecteren.

Word onderdeel van SOMMOS. Schrijf je in op de site en volg, deel en like onze missie. Goede wijn voor iedereen, op elk moment en overal. Daar gaan we voor!

 

 

  Instagram Volg SOMMOS op Instagram
Twitter Volg SOMMOS op Twitter
Facebook Volg SOMMOS op Facebook