spanje_header

Spanje en volle rode wijn

Wijntour door Spanje

Nog geen plannen voor deze zomer? En wil je eens wat anders dan de Costa Brava of Toscane? Dan is een toer door het onontdekte Noord-Spanje een echte aanrader, zeker als wijnliefhebber!

Je bent ongetwijfeld een keer in Barcelona geweest en als je iets met eten hebt ook naar San Sebastian en Baskenland. Maar daartussenin ligt er een waanzinnig deel van Spanje dat nog onontdekt is. Zelfs hartje zomer tref je hier nauwelijks een toerist aan.

 

barcelonadubbel

 

 Gin Tonic

Natuurlijk, je reis begint in Barcelona. Stad van mode, eten, drinken en een prettig mediterraan temperament. Een dagje zonnen, een dagje shoppen en een dag cultuur. En natuurlijk Gin Tonic, veel Gin Tonic, bijvoorbeeld bij Bobby Gin in de wijk Gracia.

 

Restaurants Barcelona: Lasarte, Pakta, La Cañota

Je kunt ervoor kiezen om bij topzaken als Lasarte of een van de restaurants van de ElBulli boys te gaan eten, maar er zijn zo veel kleine onbekende zaakjes waar je fantastisch eet en drinkt en niet de hoofdprijs betaalt. Bar Brutal is er zo één, maar de beste tip komt van de oud sommelier van Restaurant El Bulli, Ferran Centelles. Naast het beroemde en vrij prijzige restaurant Pakta, vind je de parel van de stad: La Cañota. Het interieur is een mix tussen McDonalds en een Amerikaans Steakhouse met kinderlijke menu’s en kleurplaten. Laat dit je niet misleiden want het eten is uitmuntend en je kunt hier naast 2-sterren hamburgers ook terecht voor traditionele zaken als varkensoren. De wijnkaart is niet spannend, maar vraag naar de wijnkaart van het visrestaurant ernaast! Hierop staat een schat aan Spanje beschreven afkomstig uit de kelder van de buurman en voor prijzen waar je ze thuis niet voor kan inkopen (een Rioja uit 1982 voor € 38,-).

 

_MG_4095_RIAS

Foto: La Cañota

 

Van Barcelona naar San Sebastian

Goed, je wil dus buiten de gebaande paden en dan is een auto huren wel handig. Niet via Europcar of Hertz maar bij een Spaans verhuurbedrijf zoals Atesa. Voor een week betaal je nog geen 150 euro en voor de benzinekosten hoef je het ook niet te laten. Maar de echte avonturiers huren natuurlijk een camper, zo’n leuke Volkswagen bijvoorbeeld via Camper Experience. Je wordt dan opgehaald van het vliegveld en naar je camper gebracht. Zodra je de motor start en het koelkastje is gevuld, is je vakantie begonnen. João Gilberto op de achtergrond en vamos!

 

spanjereis3

Foto: Van wijnstokken tot palmbomen, je komt het onderweg allemaal tegen.

 

Zaragoza, Pamplona en Haro

Op slechts 3 uur rijden van Barcelona ligt Zaragoza. Hier staat één van de mooiste kathedralen van Spanje op je te wachten en een stop-over voor een lunch in deze indrukwekkende stad is dan ook de moeite waard. Ook in Pamplona moet je de auto/camper zeker aan de kant zetten. Hier kun je namelijk fantastisch eten, drinken en wandelen. En tot slot is Haro een absolute must see. Deze wijnhoofdstad van de Rioja biedt (uiteraard) geweldige wijnen en restaurants, een unieke sfeer en, ook erg prettig, toeristen tref je hier nauwelijks.

 

spanje4

Foto: Haro en omgeving

 

Restaurants San Sebastian: Mugaritz, Arzak, Berasategui

Slaap onderweg niet in de standaard hotels in grote steden maar in de sfeervolle logies die je in elk (wijn)dorp tegenkomt. Of natuurlijk bij een wijnproducent! En als je er dan toch bent, proeven mag! Je bent immers in de Rioja. Vanuit Haro is het nog maar een korte, maar o zo mooie rit naar San Sebastian. Even denk je dat je in Zwitserland bent wanneer je tussen de hoge bergtoppen door slingert, maar dan opeens zie je de oceaan en arriveer je in de stad met de hoogste dichtheid aan sterrenrestaurants ter wereld: San Sebastian. Mugaritz, ArzakBerasategui, het kan niet op. Het centrum kent echter ook geweldige tapas barretjes, hier bekend als pintxos (tapas met een prikkertje) die uiteenlopen van basic tot moleculair. A Fuega Negra is een persoonlijke favoriet, maar er zijn er velen. En vergeet niet Bar Nestor. Ze spreken alleen Spaans en het enige dat je er kunt eten zijn tomaten, pepers en steak en als je op tijd bent, is er nog wat tortilla over, maar dit is een adres waar je elke avond terug wilt komen. Last but not least kent San Sebastian voor wijnliefhebbers het ultieme El Rekondo met een wijnkaart waar je niet je creditcard zonder limiet op wilt loslaten. Zo veel en zo goedkoop, je wilt het allemaal hebben. En je kunt er nog lekker eten ook.

 

EHPJYR0YJA

Foto: Surfin’ San Sebastian

 

Bilbao

Om je reis te eindigen maak je je trip af in Bilbao. Je kunt er direct heen vanuit San Sebastian met de bus, maar je kunt ook via de kust en her en der een nachtje slapen om op je surfboard de meest waanzinnige golven te trotseren. Als stad is Bilbao niet zo spannend, je loopt er in een middag doorheen maar dan wel met een audiotour om er zeker van te zijn dat je niks mist. De dag (en je wijntour) eindig je uiteraard in het Guggenheim. Zelden een indrukwekkender museum gezien. Wel handig als je open staat voor een meer hedendaagse kijk op kunst dan Vermeer en Rembrandt. Ook Bilbao heeft goede tapas, maar de sterrenzaak in het Guggenheim is absoluut de moeite waard.

 

Job

Job Seuren

✓ Derde op het NK Sommeliers 2015
✓ Schrijver en columnist bij Perswijn en Winelife
✓ Na Restaurant Solo* en de Librije***, nu in A'dam bij de Klepel