adeneuerbjorn

Witte wijn van Pinot Noir

Spätburgunder, Adeneuer


adeneuerSelected & Approved by Bjorn

Druif: Spätburgunder (= Pinot noir)

Producent: Weingut Adeneuer

Regio: Ahr

Land: Duitsland

Jaar: 2014

 

Witte wijn van een blauwe druif!

Voor mijn volgende wijn gaan we naar het kleinste en tevens noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland. De ‘Ahr’ ligt net onder Bonn en is vanuit Utrecht binnen ongeveer 2,5 uur te bereiken. Het is een heel bijzonder stuk Duitsland met indrukwekkende steile hellingen en veel leisteen (schiefer) in de bodem. De rivier (Ahr) baant zich een weg tussen het grillige rots landschap, waaraan de wijngaarden stijl gepositioneerd staan. Het is voor de wijnboeren enorm arbeidsintensief, omdat hier bijna alles met de hand gerealiseerd dient te worden en machines er simpelweg omver vallen.

Adeneuer wordt momenteel geleid door de broers Marc en Frank Adeneuer en is al 500 jaar familiebezit. Het wijnhuis heeft zich gespecialiseerd in Spätburgunder en behoord, samen met een handvol wijnhuizen uit hetzelfde gebied (o.a. Jean Stodden, Mayer Näkel) tot de absolute top van Duitsland. Spätburgunder is overigens het synoniem voor Pinot Noir, wat alom bekendheid geniet in Bourgogne. Adeneuer’s absolute topwijngaard ‘Walporzheimer Gärkammer’ heeft zeer oude wijnstokken Spätburgunder, waarvan de opbrengst per hectare extreem laag is, maar daardoor wel wijnen voortbrengt die tot een uitmuntend kwaliteitsniveau kunnen rijken.

 

Blanc des Noirs

Deze wijn is gemaakt van het (blauwe) druivenras Spätburgunder. Een wijnmaker kan van een druif met een blauwe schil een witte wijn maken, mits hij de schil niet mee vergist. De schil van de druif geeft de kleur af. Deze techniek is overigens niet nieuw als we bijvoorbeeld kijken naar Champagne. Daar wordt al enorm lang witte mousserende wijn gemaakt van blauwe Pinot rassen.

De wijn komt in de neus wat ‘stallig’ over, maar wordt vergezeld van roodfruit en hints van kruidnagel. De wijn heeft een fris ‘Elstar appel’ zuur met in de smaak rozenblad en roodfruit wat mooi door komt. De wijn heeft een bepaalde fraîcheur die gebalanceerd doet overkomen en het lage alcohol is een plezierige bijkomstigheid. Karakteristiek is het mondgevoel; zijdezacht!

De Blanc des noirs is prima te combineren met milde kip/kerrie gerechten. Niet te pikant maken en liever geen ananas gebruiken. De wijn heeft voldoende vulling en zuur om te wedijveren met wit gevogelte in combinatie met milde specerijen.

Enjoy!

Bjorn

Bjorn van Aalst

✓ Brabander in hart en nieren
✓ Begonnen bij restaurant de Nederlanden* in Vreeland
✓ Maître sommelier bij Vermeer in Amsterdam