kopp

We love Germany

Spätburgunder, Kopp

koppspatburgunderWijnhuis: Weingut Kopp

Wijnmaker: Johannes Kopp

Herkomst: Duitsland, Baden Ortenau

Druivenras: 100% Spätburgunder (Pinot Noir)

Jaar: 2014

 

All I want for Christmas is …… the #jinglebox! Serveer je gasten dit jaar een sterwaardig zes-gangen kerstdiner mét een exclusief en persoonlijk wijnarrangement! Deze wijn is onderdeel van de nieuwe box. Pre-order nu de #jinglebox, dan bezorgen wij jou een onvergetelijke Kerst.

BESTEL DE BOX HIER

 

Weer een wijn uit Duitsland Ruben…?

Ja sorry, ik kom weer uit bij onze oosterburen. Dat komt omdat ik zoveel mooie en spannende wijnen blijf ontdekken in Duitsland dat ik jullie deze ook niet wil onthouden. De kerstbox dus, ik wist al snel dat ik licht rood voor bij het laatste tussengerecht zou gaan doen. Klassieke, maar super fijne opbouw wat mij betreft.

 

De wijn komt uit Baden, een langgerekt gebied wat een soort spiegelbeeld van de Elzas is. Rivier de Rijn in het midden, Elzas in het westen beschermd door de Vogezen en Baden in het Oosten met het zwarte woud erachter. Zie het als 1 groot gebied.

 

Spätburgunder van Kopp

Johannes Kopp heeft plots in 2012 het bedrijf van zijn vader moeten overnemen, aangezien hij overleed. Daarvoor was hij in de leer bij Bürklin-Wolf (Pfalz) en Bleasdale (Langhorn Creek, Australië). Geen slecht begin. Het bedrijf is gevestigd in Sinzheim wat vlak naast Baden-Baden ligt. Ze hebben 18 ha druiven aangeplant, verdeeld over verschillende percelen. Baden is een van de warmere gebieden in Duitsland, vandaar dat we ook veel “Burgundersorten” tegenkomen. Bijna de hele Pinot Familie en ook Chardonnay is aangeplant naast natuurlijk wat Riesling.

 

Mijn wijn: de Spätburgunder 2014 heeft rijping op barrique gehad, waardoor de wijn frisheid en fruit behoudt. In de geur is het hout wel duidelijk te herkennen. Zoet kersfruit, iets toastig met zoete specerijen (kaneel en kruidnagel). Als je de wijn proeft, komt de verfijning naar boven. Aanwezige zuurgraad, wat tannines maar erg verfijnd. Het zoete rode fruit komt terug, maar de wijn blijft elegant. Toen ik de wijn voor het eerste proefde, deed de geur mij denken aan twee andere top Spätburgunders uit Baden, namelijk van Bernhard Huber en Hans-Peter Ziereisen! Zegt niet alles, maar het vertelde me dat het met de kwaliteit wel goed zat.

 

De Wijn-spijs!

Ik moest snel denken aan dit gerecht van chef Stephan Kaak: Tagliatelle van schorseneren met boleet en truffel. Een heel spannend en leuk vegetarisch gerecht, met aardse en rijpe tonen. De schorseneren worden al-dente gekookt waardoor er veel structuur in het gerecht zit en de romige en aardse tonen zorgen voor spanning en een link naar de lichte rode wijn.

 

Schenk de wijn op 15-16 graden uit grote Bourgogne glazen. Decanteren kan, maar op tijd openen van de fles helpt ook al een stuk!

 

Proost,

 

Ruben

Ruben Kwakman

✓ Beste sommelier van Nederland 2014-2015
✓ Gewerkt bij Restaurant de Bokkedoorns**, Cordial* en Parkheuvel**
✓ Nu bij Restaurant Zarzo* in Eindhoven