jlchave

Eend Ras el Hanout

Syrah, J.L. Chave

jlchaveWijnhuis: J.L. Chave

Wijnmaker: J.L. Chave

Herkomst: Frankrijk, Rhône, Crozes – Hermitage

Druivenras: 100% Syrah

Jaar: 2014

 

All I want for Christmas is …… the #jinglebox! Serveer je gasten dit jaar een sterwaardig zes-gangen kerstdiner mét een exclusief en persoonlijk wijnarrangement! Deze wijn is onderdeel van de nieuwe box. Pre-order nu de #jinglebox, dan bezorgen wij jou een onvergetelijke Kerst.

BESTEL DE BOX HIER

 

J.L. Chave

De historie van de Chave Familie gaat eeuwen terug. Ze worden zelfs gezien als een van de oudste wijn producerende families ter wereld. Wijn produceren deden ze in heel Frankrijk, maar pas toen de druifluis toesloeg in de 19e eeuw in grote delen van Frankijk is de familie naar de Rhône gekomen.

 

Jean Louis Chave is vandaag de dag misschien wel een van de meest mythische en beste producenten uit Frankijk. Zijn wijnen van de wijngaard Hermitage in het noordelijk gelegen deel van de Rhône worden gezien als een van de beste ter wereld. Ze verkopen wijnen onder hun eigen naam, Domaine J.L Chave en onder J.L Chave Selection. Dat zijn wijnen van deels eigen druiven en deels gekochte druiven van wijnhuizen uit andere delen van de Rhône waar de Chave familie helpt en advies geeft over het maken van wijn.

 

Het gebied

De Rhône kennen we allemaal, want wie is er nou niet met pa, ma, de hond en caravan in Zuid Frankrijk op vakantie geweest en via de Route Du Soleil dwars door dit prachtige gebied gereden. Dit langgerekte gebied kan worden verdeeld in een noordelijk en zuidelijk wijnbouwgebied. Noord van Lyon tot aan Valence en Zuid van Vienne tot aan Avignon. Stiekem twee totaal verschillende gebieden en vandaar ook dat er in wijnland zelden wordt gesproken over enkel alleen Rhône, maar dit veelal wordt aangegeven als Noord en Zuid Rhône.

 

In het noordelijke deel vind je steile hellingen met granieten bodems die het voor plukkers vaak erg lastig maakt om druiven te plukken. Rode wijnen worden gemaakt van Syrah, witte wijnen van Marsanne, Roussanne en Viognier. De Viognier is vrij bijzonder, want de wereldberoemde appellaties Condrieu en Chateau Grillet worden helemaal van deze druif gemaakt.

 

Het zuidelijke deel is een stuk warmer, schraler en veel glooiender dan het steile noordelijke deel. Hier worden druivenrassen aangeplant die goed tegen de zon kunnen zoals Mourvedre, Carignan, Syrah en Grenache en voor wit; Grenache Blanc, Bourboulenc, Roussanne en Marsanne. Het zuidelijke deel van de Rhône kent veel bekende appellaties, maar misschien is Chateauneuf – Du – Pape wel de bekendste.

 

De Syrah

De wijn die ik heb uitgekozen voor de kerstbox komt uit Crozes – Hermitage een appellatie welke zo’n 20 kilometer ten noorden van Valence ligt. Je zou kunnen zeggen in het zuidelijkste puntje van het noordelijke gebied. De wijn wordt gemaakt van de druif Syrah, deze druif heeft best wel wat zon nodig en doet het het beste in een droog klimaat. Als deze Syrah goed rijpt, krijgt het tonen van zwarte kers en bessen. Ook staat Syrah bekend om zijn enorme kruidigheid.

 

Ciel Bleu

Eend Ras el Hanout is een gerecht wat bij Ciel Bleu geserveerd werd toen ik zo’n zes jaar geleden van Le Marron naar Okura, Ciel Bleu verhuisde. De wijnen van Jean Louis Chave stonden bij Le Marron op de kaart en behoorden uiteraard tot de beste flessen. Soms werd er een fles besteld en dan was ik zo blij als een klein kind dat ik van zijn wijnen mocht proeven. Toen ik bij Ciel Bleu terecht kwam, schonk Sommelier Noel Vanwittenbergh, Saint – Joseph Offerus 2009 in het wijn arrangement en ik kan me nog herinneren dat ik dit zo bijzonder vond. De gasten vonden dit echt een prachtige combinatie.

 

De eend is vol van smaak en heeft een vrij dikke wijn nodig om hierbij te combineren. De ravioli geeft wat smeuïgheid en dat gaat heel goed met het sappige bosbes en bramen fruit van de wijn. Daarnaast is het kruidige van de wijn een belangrijke schakel naar de Ras El Hanout in het gerecht.

 

Holy Moly ik heb zin in Kerst!

 

Wout

Wout Jans

✓ Gewerkt bij De Schat in Nijmegen en Le Marron* in Malden.
✓ Sinds 2010 bij Ciel Bleu** in Hotel Okura, Amsterdam.
✓ Naast wijn, is wielrennen mijn grootste hobby. Deze twee gaan gelukkig goed samen.