headertomdockner

Oostenrijkse energie!

Tom Dockner op bezoek I

Ik ben op dit moment helemaal van de energie en dan heb ik het niet over NUON, Greenchoice of Essent. Ik heb het over energie in wijnen, die maakt dat de wijn swingt, danst en feest. En dat proef je meteen! Op zondag 21 juni 2015 bezoekt Tom Dockner mij in Merlet. Tom maakt wijnen in het Traisental in Oostenrijk. Traisental is een DAC (Districtus Austriae Controllatus), wat inhoudt dat de wijn in kwestie moet voldoen aan de eigenschappen van het gebied met de daarbij passende druivenrassen. Dit systeem is te vergelijken met dat van bijvoorbeeld Barolo in Italië en Chablis in de Bourgogne.

 

tomdockner

 

Terroir!

Tom woont samen met zijn vrouw Silka in Theyern, een dorp met maar liefst 24 huizen. Hij leerde het wijnmakersvak van zijn moeder Elfriede en vader Gerhard. Deze familie is als vierde generatie bezig met wijn. Met de kennis, kwaliteit, oude stokken en de beste wijngaarden zit het hier dus wel goed. Na verschillende stages in Europa en het leerzame traject met zijn vader heeft Tom inmiddels zijn eigen stijl weten te creëren in de wijnwereld van het Traisental.

De wijnen van Tom zijn het resultaat van vele factoren die meewerken aan de unieke, karakteristieke eigenschappen van elke wijn. Bodem, klimaat, single-vineyards, verfijnd kelderwerk en kwaliteit gericht werken zorgen voor een stijl passend bij hemzelf, de jaargang en de regio (terroir).

Wat Tom betreft ligt de basis voornamelijk in de bodem. Die is uniek in Traisental, met kalkrijke gronden, ‘conglomeraat’ (grofkorrelig sedimentair gesteente) en gravel met leisteen. Warme dagen, beïnvloed door de Pannonische vlakte (ooit een zee), worden hier afgewisseld met een frisse wind vanuit het Dunkelsteinerwald. Op hele warme dagen neemt de rivier Donau veel warmte weg. Op hele koude dagen zorgt de rivier juist voor minder kou. Het klimaat en de grond maken het mogelijk om terroirgerichte wijnen te produceren. Uniek!

 

Natuurlijk!

De wijngaarden leven als het ware van de natuur. Voor Tom en zijn familie staat natuurlijk, biologisch en ecologisch verantwoord werken hoog in het vaandel. Zo vind je tussen de wijnstokken allemaal kruiden en planten, wat het ecosysteem alleen maar ten goede komt. Handenarbeid is een belangrijk element voor deze natuurlijke wijnen.

Gezonde stokken zijn niet alleen een goede investering in de toekomst, ze produceren de beste kwaliteit druiven. Grüner veltliner (70%) en riesling (12%) zijn de populairste druiven in het Traisental en leveren zonder meer topwijnen op, maar ook traminer (4%), zweigelt (10%) en pinot noir (4%) inspireren Tom keer op keer.

In de kelder is zijn taak simpel en duidelijk. Natuurlijk moet de beste wijn worden gemaakt, maar vooral belangrijk is dat die de typische karaktereigenschappen van de druif en de grond weergeeft. Dat betekent dat Tom schoon moet werken en voorzichtig moet handelen.

 

In deel 2: Mijn proefnotities over de wijnen van Tom.

 

Stefan

Stefan Wierda

✓ Begonnen bij restaurant Onder de Linden in Sneek
✓ Nu al vele jaren bij restaurant Merlet* in Schoorl
✓ Aanstekelijk enthousiast over wijn