eenglasgeluk

Een glas geluk

Bergerac – T. des Gendres

tourdesgrandesDruif: 60% Merlot / 40% Malbec
Producent: Tour des Gendres, Luc de Conti
Regio: Bergerac AOC
Land: Frankrijk
Jaar: 2015

 

Deze wijn is onderdeel van de #kettingbox. Aan wie geef jij ‘m? Bestel de box hier.

Alhoewel het inmiddels winter is, neem ik jullie nog even mee naar zomers Frankrijk, om precies te zijn naar Bergerac.

 

Ze liggen nog op zolder. Dikke fotoboeken met verkleurde vakantiefoto’s. De eerste foto’s die ik van mezelf heb teruggezien waren als klein hummeltje op een naaktstrand op Ile d’Oleron. Van meet af aan namen mijn ouders ons mee naar Frankrijk, maar gelukkig ging dat naturistengedoe er snel vanaf. Af en toe gingen we vreemd en werd gekozen voor Tsjechië of Zeeland, maar we kwamen altijd weer terug bij Frankrijk. Dat zal wel aan de lokale wijn gelegen hebben, want de taal spraken ze niet.

De laatste twaalf jaar is de Lot-et-Garonne vaste prik. Beeldschoon zoals de Dordogne, maar minder toeristisch. Mijn ouders kochten er een chalet op nog geen half uur rijden van de wijngaarden van Bergerac. Ideaal.

 

Bergerac

Vakantie en wijn zijn de laatste vijftien jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden, vooral de wijnen uit Bergerac. Bergerac wijn was er altijd. De eerste vakantie met mijn vriendinnetje, de eerste vakantie met mijn volgende vriendinnetje en de eerste vakantie met het vriendinnetje daarna. Mijn eerste (en laatste) auto-ongeluk was daar en de eerste serieuze fles wijn die ik kocht was een Bergerac. Een van mijn beste vrienden, Eddy, ken ik door de Bergerac en een van mijn eerste sommeliers-baantjes was daar.

In mijn studententijd werkte ik ‘s zomers al in het kleine restaurantje op het terrein van het chalet en mocht ik de wijnen inkopen. Dat is nog eens anders dan in Nederland. Hier komt er een importeur langs met een selectie flessen, daar ga je ze bij de boer zelf ophalen. Veel persoonlijker en leuker. Vaak ging ik rond lunchtijd om er net voor sluitingstijd te zijn en met een mooie fles en meegenomen kaas en stokbrood in de wijngaard te zitten. Zo heb ik Luc leren kennen.

 

Zachte kamermuziek

Het eerste bezoek aan Luc was met mijn vader tijdens de oogst. Als je iets niet moet doen is het een wijnboer in de oogstperiode bezoeken. Maarja, ik was er niet elke week, dus ging op de bonnefooi langs. Een kale norse man was aan het oogsten net buiten het château en kwam geïrriteerd op ons afgelopen. Ik probeerde in mijn beste Frans iets van ‘dégustation’ en het was duidelijk dat hij ons tegen zijn zin in naar de proefruimte begeleidde. Ik was als 22-jarige kennelijk zo enthousiast over zijn wijnen en wist toch wel iets meer dan hij had verwacht dat hij helemaal ontdooide. Hij nam ons mee naar de kelders en raadde ons aan te luisteren. Luisteren ja. De witte druiven waren al een tijdje binnen en waren nu aan het vergisten. Ik ken geen serener geluid dan een wijnkelder waar de wijn aan het vergisten is. Als een groot orkest dat zijn best doet heel zachtjes kamermuziek te spelen. Dat we niet zonder wijn weg gingen behoeft geen uitleg. Sindsdien koop ik elk jaar Luc’s wijnen.

 

Moulin des Dames

Soms lopen vakanties niet zoals verwacht. Ooit keerde ik terug van een weekend San Sebastian. We reden door Zuid Frankrijk en door een onoplettende vrachtwagen raakten we in de berm en sloegen we twee keer over de kop. Dat wil je nooit meemaken. Na een nacht ziekenhuis kwamen we thuis. Compleet verbouwereerd heb ik toen een fles van Luc’s Moulin des Dames opengetrokken. De rust die in de wijn zat, deed ons een beetje herstellen. Een glas geluk bij een ongeluk zeg maar.

 

Bergerac vs Bordeaux

Gek eigenlijk dat je wijnen uit Bergerac zo weinig ziet. Het ligt vlak bij Bordeaux, de wijnen zijn van dezelfde druivenrassen en worden op dezelfde manier gemaakt, het is een fantastisch gebied en het terroir bestaat deels uit een verlengde van Saint Emilion. Bovendien, en dat is misschien nog veel belangrijker, zijn de wijnen veel betaalbaarder dan Bordeaux. Allemaal aan de Bergerac dus, vooral aan die van Luc uit de #kettingbox. En doe dan zoals wij… nee, geen auto-ongeluk, maar ga langs de slager en gooi een goede entre-côte op de (winter)barbecue.

 

Campinglife

En als we dan toch nog in de vakantiestemming zijn: Onno Kleyn schreef een kookboek voor op de camping (Onno Kleyn) met eenvoudige gerechten met uitleg over streekproducten en tradities. No worries, je hoeft er niet speciaal je tent voor uit de schuur te halen, in je eigen keuken werkt het ook! Iets spannender dan entre-côte van de BBQ en ook mega lekker bij deze rode wijn uit de #kettingbox is een van Onno’s Zuid-West gerechten. Ga naar de poelier en koop een gevulde ganzennek. Zachtjes garen en op het laatste moment even krokant aanbakken. Serveren met in ganzenvet gebakken aardappelen, persillade (knoflook met peterselie) en een salade van botersla, walnoten, notenolie en een beetje blauwe kaas. Met deze vakantiegerechten houd je de herfst nog even buiten de deur. Maar mocht de herfst dan toch toeslaan, bij de openhaard smaakt deze Bergerac ook fantastisch.

Santé Job

 

Job Seuren

✓ Derde op het NK Sommeliers 2015
✓ Schrijver en columnist bij Perswijn en Winelife
✓ Na Restaurant Solo* en de Librije***, nu in A'dam bij de Klepel