unlitro4

Een hele liter!

Unlitro – Ampeleia

unlitroDruif: Alicante nero (Grenache), Carignan en Alicante Bouscet
Producent: Ampeleia
Regio: IGT Toscaanse kust
Land: Italië
Jaar: 2015 

 

Deze wijn is onderdeel van de #primavera box! Bestel de box en ontdek Italië op zijn best. Godere!

 

Elisabetta Foradori, een eigenzinnige Italiaanse dame met visie. Bij velen bekend door haar beroemde wijnen in de Dolemieten, maar ze is in 2002 een project begonnen in Toscane met Thomas Wildmann en Giovanni Poderi: Ampeleia.

 “The most important thing is to be a good farmer. You need to interact with nature in order to make a wine that symbolizes a region. And to do this you have to be proud of what you do. For me this is working the right way: with respect and knowledge of your land and your roots.”

 

Un Litro! 

Ampeleia is meer dan wijngaarden alleen. In de biodynamische visie wordt het domein gezien als een geheel, als een soort micro-kosmos. Het domein bestaat uit 70 hectare waarvan er 15 zijn beplant met druivenstokken met daarnaast diverse vormen van akkerbouw, koeien en veel flora. Bovendien is Maremma, het gebied waar Ampeleia zich in bevindt, ook een gebied van kurkbomen, olijfbomen en kastanjes. Grootse diversiteit dus. Naast de voor Toscane beroemde Sangiovese staan hier Alicante Nero, Carignan, Mourvèdre, Carignan, Merlot, Cabernet Franc en Alicante Bouschet aangeplant.

Onderdeel van die visie is dat wijn is gemaakt om gedronken te worden, sap door de natuur gegeven. UNLITRO is de wijn die daarvoor bedoeld is. De naam zegt het al: een liter. Ja ik weet het, melk hoort in liters en wijn in 75 cl.  Een literfles is hooguit geschikt om saus mee te maken. Toch? Toen ik UNLITRO dus voor het eerst ging proeven had ik niet al te hoge verwachtingen… Domme ik.

 

Een echte Italiaan…of niet?

UNLITRO is enerzijds juist niet Italiaans en anderzijds absoluut wel. Wel, want hij brengt je meteen geuren à la Nebbiolo: aarde, leer, tabak. Niet, want ongebruikelijk fris en elegant met een slank mondgevoel à la Pinot Noir. Hij geeft een soort Goodfella´s en Soprano´s gevoel, een wijn voor op tafel met vrienden en familie. Ondanks de liter toch zo leeg en als je dan toch aan tafel zit, denk er vitello tonato, pasta met pikante parmesan, tomaat, basilicum en pesto bij. Ietsjes gekoeld zal een salade met bijvoorbeeld biet en asperge ook niet misstaan. Speel met de zuren door de temperatuur te veranderen, gewoon proberen. Als je denkt dat ‘ie bijna op is, heb je misschien nog wel een klein beetje over.

Milton Verseput

✓ Meest talentvolle Sommelier van Nederland, uitgeroepen door Gault Millau.
✓ Gewerkt bij Hotel Opduin op Texel, Merlet* in Schoorl en de Bokkedoorns** in Overveen.
✓ Nu hoofd-sommelier bij De Vrienden van Jacob* in Hotel Duin en Kruidberg, Santpoort-Noord.