OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verdicchio!

Verdicchio – Antonucci

levaglieflesDruif: Verdicchio
Producent: Stefano Antonucci
Regio: Barbara, Marken
Land: Italië
Jaar: 2014 

 

Deze wijn is onderdeel van de #primavera box! Bestel de box en ontdek Italië op zijn best! Godere!

 

Verdicchio!

Barbara, een klein dorpje pakweg twee uur ten zuiden van San Marino. Hier maakt Stefano Antonucci zijn wijn. Stefano is met zijn prachtige bedrijf een begrip in het oosten van Italië. Hij maakt een enorm arsenaal aan wijnen, maar excelleert wat mij betreft met zijn Verdicchio’s. Waarom? Dat moet je proeven.

 

Je kunt met Verdicchio alle kanten op; fris, houtgerijpt, mousserend, alles is er. La Vaglie is de droge variant gemaakt van een selectie beste wijngaarden. Opvallend voor het druivenras is de bleke kleur met vaak een groene zweem in het glas, als het tenminste geen houtopvoeding gehad heeft. De Vaglie heeft dat een beetje ter ondersteuning, maar nog steeds zie je de herkenbare kleur. Andere Verdicchio herken je vooral door de mooie amfoorachtige fles die je vaak ziet in de schappen van de supermarkt, maar helaas. Veel kwaliteitswijnboeren, zo ook Stefano, stappen af van deze fles en dus is de Vaglie in een normale fles gegoten die je in veel gebieden ziet. Gelukkig doet het aan de inhoud van de fles niets af.

 

In 1987 nam Stefano het bedrijf over, dus in 2007 bestond het 20 jaar, en besloot hij als soort de wijn ‘La Vaglie’ te etiketteren met zes verschillende felgekleurde labels. Een kleur voor elke fles van de doos. Het werd een hype, hij ontving van alle kanten complimenten en zo werd de hype een traditie. Elke doos zes gekleurde flessen, en een van die flessen zit nu in je SOMMOS box.  Kans van één op zes dus dat jij net dat paarse of juist groene etiket hebt.

De smaak

En dan waar het om gaat: de wijn zelf. Deze knalt je glas uit! Bloemen, tropisch fruit en frisse appel nemen in de neus het voortouw. In de aanzet is het een frisse strakke wijn, maar de wijn heeft vulling. Mooie balans met fruit, frisse zuren en ziltige smaak die puur en levendig doen overkomen. Tot besluit blijven de zilt/zoutige smaken lekker hangen en is het bittertje op het eind zeer aangenaam.

Deze frisse wijn wacht op de zon, want met het zonnetje op je bol is dit heerlijk toeven. Lekker combineren met allerlei ziltige zeedieren in de puurste vorm, oftewel een schaal ‘frutti di mare’. Top.

Salute!

 

Bjorn van Aalst

✓ Brabander in hart en nieren
✓ Begonnen bij restaurant de Nederlanden* in Vreeland
✓ Maître sommelier bij Vermeer in Amsterdam