Israel

Wijn uit Israël

Viognier – Galil Mountain

galilDruif: Viognier
Producent: Galil Mountain Winery
Regio: Upper Galilee
Land: Israël
Jaar: 2014

 

Deze wijn is onderdeel van de #thinkoutsidethebox box! Bestel de box en ontdek nieuwe landen, nieuwe gebieden en nieuwe druiven!

 

Wijn & religie

Wijn en religie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen in het Christendom, maar ook bij de Joden. Zo wordt er in Israël al eeuwenlang wijn gemaakt, grotendeels koosjer (te herkennen aan geschrift in het Hebreeuws en oogstjaar in Joodse jaartelling). Daarmee wordt voldaan aan de binnenlandse vraag, maar heeft Israël door de internationale Joodse gemeenschap ook een goede positie op de exportmarkt. Bij ons is het echter niet zo bekend, omdat de vraag te klein is om bijvoorbeeld in de supermarkt te liggen.

 

Kwaliteitsgebieden

Voor wijn kent Israël vijf kwaliteitsgebieden; Shomron, Shimson, Harey Yehuda, Hanegev en Galil. Galil (Galilea) is de belangrijkste en ligt in het noorden, tegen Libanon aan. Ideaal voor wijnbouw, omdat het ’s nachts goed afkoelt en overdag rijkelijk gevoed wordt met de zon. Een gelijkenis met het prachtige gebied Condrieu (Noord-Rhône), waar de Viognier druif excelleert. Niet verrassend dat er in Galil voor dit druivenras gekozen is.

 

Galil Mountain

Het moderne wijnbedrijf Galil Mountain is opgericht als ‘joint venture’ met wijnmaker Micha Vaadia als spil van het bedrijf. Hij maakt verscheidene wijnen met diverse druivenrassen waarvan de Viognier veruit de SOMMOS favoriet is. Een typische Viognier die doet denken aan bloemen (geranium), sinaasappelschil, tropisch fruit, kruiden en een hint van koriander. Viognier is vol en zacht en heeft een kenmerkend bittertje om de wijn spanning te geven. De hoeveelheid alcohol is nauwelijks merkbaar.

 

galil4

Bron: www.galilmountain.co.il

 

Multi-Matzes

De wijn is koosjer, maar laat dat je niet beletten in de keuze voor je gerecht. Kreeft met salieboter gaat waanzinnig. Ook kun je de Viognier combineren met gegrilde witvis en daarbij wat limoensap, zodat de frisheid van de wijn geaccentueerd wordt. De saus mag best rijk zijn, dus schroom niet met kruidige toevoegingen. Aardse zoete groenten zoals pompoen en bataat zijn geboren om het Viognier naar de zin te maken. Denk aan pompoenrisotto met shi-take. Mocht je behoefte hebben aan het ‘krokantje’ van Julius Jaspers, blijf in het thema: Matzes zijn multi-inzetbaar!