wijnenfilmheader

Deel I, Sideways

Wijn & film

Sideways! Een zwarte comedy film uit 2004 met in de hoofdrollen Paul Giamatti (Miles) en Thomas Haden Church (Jack).

 

VEY9TVBZEN

Foto: Californische wijngaarden

 

Een ogenschijnlijk eenvoudig scenario, maar puur, realistisch en prachtig verfilmd door regisseur Alexander Payne. Sideways vertelt het verhaal over twee vrienden, Miles en Jack, die een rondreis door de wijngaarden van Californië maken.

 

Het verhaal

Beiden in een mid-life crisis, maar in een andere stemming en op een ander punt in hun leven, besluiten twee vrienden met elkaar op wijnreis door Californië te gaan. Miles is leraar Engels, zit in een depressie o.a. vanwege zijn scheiding en omdat hij eigenlijk schrijver wil zijn. Jack is een levensgenieter, gaat trouwen, maar wil voordat hij het huwelijksbootje in stapt nog even los en achter de vrouwen aan. Twee grotere contrasten bestaan er niet.

Miles zijn idee is, als echte wijnkenner, om Jack nog voordat hij gaat trouwen te laten genieten van een aantal prachtige wijnen uit de streek. Een mooie Pinot of Cabernet. Lekker samen op wijnreis en genieten van heerlijk eten, de zon, mooie wijngaarden en goede wijn. Het verhaal neemt, hoe kan het ook anders, net een andere wending.

Ze ontmoeten twee vrouwen, Maya en Stephanie. Er springen vonken over bij Miles en Maya, maar het wil nog niet helemaal vlotten. Vooral door de negatieve stemming van Miles. Maar onder het genot van prachtige Californische wijnen en lekker eten, komen ze toch nader tot elkaar. Stephanie en Jack daarentegen winden er geen doekjes om en delen meerdere malen het bed, totdat Miles per ongeluk aan Maya vertelt dat Jack gaat trouwen. Hoe het dan afloopt, moet je zelf maar gaan bekijken.

 

Een pareltje

Weg van alle Hollywood clichés, prachtige locaties en fantastisch geacteerd en geregisseerd, is Sideways een parel in de Amerikaanse film geschiedenis.De film heeft een Oscar (best writing) en een Golden Globe (best screenplay) gewonnen en is vele keren genomineerd in diverse categorieën. Saillant detail: het wijntoerisme in Californië was na het uitkomen van de film zo hoog dat de wijnmakers er nu nog weleens naar terug verlangen. Had die Payne nu nog maar een vervolg gemaakt.

Geniet met volle teugen van deze film en neem er een goed glas Zinfandel bij!

 

Stefan

Stefan Wierda

✓ Begonnen bij restaurant Onder de Linden in Sneek
✓ Nu al vele jaren bij restaurant Merlet* in Schoorl
✓ Aanstekelijk enthousiast over wijn