wijnencultuurheader

Wijn is voor iedereen

Wijn hoogdravend?

Over wijn werd en wordt soms nog steeds hoogdravend gedaan. Goede wijn zou iets zijn voor elitaire clubjes oude mannen. Het wordt geassocieerd met mensen die gestudeerd hebben; advocaten, hoogleraren, artsen. Het zou een chique imago hebben, op het snobistische af en net als theater en musea alleen voor een select deel van de samenleving. Wijn en cultuur worden dan ook vaak in 1 adem genoemd.

 

Van Alexandre Dumas tot Churchill..

 

Niet geheel onterecht, grote filosofen en staatslieden, ook degenen die in retrospect minder geliefd waren zoals Himmler, ze dronken allen goede wijn en staken dat niet onder stoelen of banken. Van Alexandre Dumas Fils die Château d’Yquem verwerkte in een dressing bij aardappelsalade met champagne en truffel tot Churchill met zijn beroemde uitspraak over Champagne (“remember gentlemen…”).

2638166

 

Kijk echter naar de huidige tijd en je leest of hoort nooit over theateracteurs met goed gevulde wijnkelders en welke schilder of fotograaf zie je ooit een glas heffen? Waar het op het doek of toneel om kwaliteit gaat, lijkt het in het glas vooral om kwantiteit te gaan. Tegelijkertijd zijn er juist acteurs als Brad Pitt en oud-voetballers als Cruijff en Van Gaal die door ‘Groene Amsterdammer’-snobisten als minder cultureel verantwoord worden afgeschilderd, maar die weldegelijk een mooie wijn weten te waarderen.

 

De tijd dat goede wijn en de waardering daarvan alleen voor mijnheer Pastoor was weggelegd is voorbij. Goede wijn is er voor iedereen en het mooie is, het hoeft allemaal niet zo duur te zijn. Top Bourgogne of Brunello is fantastisch, maar ook voor minder dan 10 euro drink je heerlijke wijnen. Voor bakkers en bankiers, kamerleden en kassameisjes, genieten is niet cultuurgebonden.

Job

Job Seuren

✓ Derde op het NK Sommeliers 2015
✓ Schrijver en columnist bij Perswijn en Winelife
✓ Na Restaurant Solo* en de Librije***, nu in A'dam bij de Klepel