omslagpasen

PASEN OP Z'N BEST

Wijn-spijs voor Pasen

Pasen is altijd een mooi moment in het jaar. De Joden vieren de uittocht uit Egypte en de Christenen vieren de wederopstanding van Jezus. Bovendien voelt het op het noordelijk halfrond ook alsof we een andere wederopstanding vieren: de wederopstanding van het seizoen. Na de lange wintermaanden is het een lang weekend waarin de eerste asperges hun weg naar het bord vinden en het tuinmeubilair uit de schuur kan worden gehaald. Je wordt er zo ontzettend vrolijk van. De gedachte alleen al zorgt ervoor dat je zin krijgt om voor vrienden, familie of gewoon voor jezelf te koken en een lekkere fles wijn open te trekken. Zin in een leuk wijn-spijs paasweekend? Bestel de #thinkoutsidethebox vandaag nog (in elk geval voor 23 maart 15:00 uur) en schenk de wijnen uit de box bij de volgende bijpassende gerechten.

 

paasweekend3

 

Asperges & zalm

Zo rond Pasen spoken er door onze sommelier-hoofden allerlei leuke wijn-spijs combinaties. In gedachte lopen we door de wijnkelder, op zoek naar een mooie fles passend bij een fris voorjaarsgerecht. Speciaal voor jou doen wij een wijn-spijs suggestie voor aankomend paasweekend. De wijn komt uit de #thinkoutsidethebox, de spijs uit jouw eigen sterrenkeuken. Klassiek is natuurlijk asperges met beenham en botersaus, maar probeer het dit weekend eens met een twist… kook de asperges en serveer er inderdaad botersaus bij (liefst beurre noisette), maar doe in plaats van de beenham eens een mooi stuk gestoomde zalm zoals die van Bawykov van een Nederlandse familie uit het uiterste noorden van Noorwegen. Frisse kruidenpesto van bieslook, tuinkers en dragon eroverheen en natuurlijk een klein krieltje in de schil erbij voor de vulling. Om in het religieuze thema te blijven kiezen we voor de volle aromatische zachte Viognier van Galil Mountain Vineyards uit Galilea. Niet geheel toevallig beschikbaar in onze laatste #thinkoutsidethebox-box. Zalvend, bloemig, rijp fruit, in balans met de rijpe vettige botersaus, maar met het frisse bittertje voor de kruiden voor net dat beetje peps. Heerlijk. Je kunt natuurlijk ook de asperges koud serveren, met diezelfde pesto en diezelfde zalm, maar dan de zalm gerookt. Wat beter om dan matzes in te smeren met een dikke laag gezouten roomboter en hier stukjes asperge, gerookte Bawykov zalm en de pesto over en je hebt een heerlijk borrelhapje of voorgerecht. De Viognier moet natuurlijk sowieso open.

 

Krokante buikspek uit de oven

Kies je er nu voor om de Viognier eerst te serveren, omdat je toch wel een hoofdgerecht met een stukje vlees wil en rode wijn wil, maak dan een heerlijk stuk krokante buikspek uit de oven. Ok, minder geschikt voor de Joodse en Islamitische vrienden, maar dan vervang je het spek natuurlijk gewoon door een mooie entrecote. Sabina Posthumus heeft het meest simpele en fantastische recept voor buikspek. Erg fijn: je kunt het gewoon in de oven doen terwijl je zelf gezellig bij je gasten kunt zijn. En zoals Sabina zegt; bietjes erbij (ook uit de oven)! Wij vinden een crème van knolselderij ook top en maak dan wat postelein aan met olijfolie, citroensap, balsamico en zonnebloempitten en eventueel wat geitenkaas over de salade en/of de bieten. Aangezien je de box toch al in huis hebt, trek er gelijk een tweede fles uit open en blijf in de sferen van het Midden Oosten. Het zwoele zachte karakter van de Libanese Clos St Thomas sluit naadloos aan bij de aardse en gekarameliseerde smaken van het vlees en de bietjes. Donker fruit, specerijen, elegantie, leeg voor je het door hebt. Heb je ook nog een excuus om je aan die andere ontdekkingen in de doos te wagen.

 

Vergeet de box niet voor 23 maart 15:00 uur te bestellen om er zeker van te zijn dat hij voor Pasen in huis is!

 

Fijn paasweekend!