wijntourdoorspanje2

¡España esta de vuelta!

Wijntour door Spanje

Stefan neemt je mee op wijntour door centraal Spanje en dat zullen we weten. Zijn enthousiasme kent geen rem. Geniet mee van zijn avontuur:

 

Amigo’s & Bodega’s

Wat een prachtige regio is centraal Spanje. Eindeloze uitzichten, glooiende hellingen, rustieke dorpjes en excentrieke moderne Bodegas. De eerste stop van mijn wijntour door centraal Spanje is bij de twee amigo’s Fernando Garcia Alonso en Daniel Gomez Jimenez-Landi. Een proeverij in de kelder van hun samenwerkingsproject Commando G(arnacha) is feitelijk een kickstart. Dynamische wijnen, slimme gozers, echte chico’s del terruar. Geen bebaarde, schreeuwerige papi’s maar easy-going en recht voor hun raap. De wijnen zijn net zo: stoer, eigen en je voelt de energie maar ze zijn tegelijkertijd relaxed. Een duidelijke visie. Ze zijn verliefd op hun natuur en dat spoort de mannen aan om unieke en vooral herkenbare wijnen te produceren. Een uiterst herkenbare stijl die zijn navolging nu in andere delen van Spanje en zelfs Frankrijk en Zuid Afrika vindt. Het gaat om het karakter van druif en zijn grond. Grenache, hun trots, is spraakmakend en eigenzinnig. Intens en krachtig. Verschrikkelijk lekker.

 

Wijntour door centraal Spanje

 

Bring Your Own Bottle

In het kasteel van San Martín de Valdegleisias is het feestje met een fijn thema: BYOB… Bring your own bottle. Gerijpt is gewenst. We dompelen ons onder in een liefhebberswereld waarin schaamteloos flessen van anderen worden geopend om vervolgens aan zoveel mogelijk mensen uit te delen. Het is geen proeven meer. Dit is drinken. Erg? Natuurlijk niet. 1983 Montepulciano d’Abruzzo van Emidio Pepe, 50 jaar oude vermouth, 1988 Bernkasteler Riesling en 1954 Marques de Murrietta Reserva (meegenomen door Luiz Gutierez van de Wine Advocate) passeren de revue. Wat een avond, wat een warm welkom. Spanje.. ik ben even stil. Ok, heel eventjes maar.

 

Wijntour door centraal Spanje

 

¡Destino Rioja!

De volgende dag is het even wijngaard cruisen met de mannen en weer door. ¡Destino Rioja! Er is een kort bezoek gepland bij de spraakmakende pionier Abel Mendoza. Er wordt geschreven dat deze meneer een benchmark is op het gebied van wijn maken in hun regio. Eerlijke wijnen. Geen geklooi. Niet commercieel. Wel goed! Erg goed.. Gerijpte Torrontes en Viura, toffe Tempranillo en gracieuze Graciano. Zo zacht en mooi, stoer en eigentijds. Belegen en toch intens. Eentje is er zonder toegevoegde sulfiet.. wat een perfectie.. petje af. Maite, Abel’s vrouw, is tevens meestergastvrouw, mocht zoiets bestaan in Spanje. Wat een lieverd.

 

Wijntour door centraal Spanje

 

Buitenstaander

We gaan snel door, helaas. Op naar ‘de Gabacho’ van de Rioja Alavesa, Olivier Rivière. Het gebied van ware schoonheid; Mooie wijngaarden, pracht uitzicht, rustieke sfeer. Toffe stad ontdekt en die tip ik ook meteen: Longroño. Contrasten komen samen, schoon en gezellig, ruim en compact. Toegankelijk, echt gaaf. Hier ontmoeten we de hardwerkende Olivier. Van origine een Fransman, vandaar Gabacho (buitenstaander). Zie het als “een jas” in Volendam. Hij weet in een mum van tijd karaktervolle, regio- en druifgerichte wijnen te produceren. Wat een talent en mega vriendelijk. We eten met hem samen maar vooraf drinken we wat bij La Taverna (ook een tip) en ik ontdek een bizar lekkere Vinho Verde (Dorado) thanks to Zarzo. Dit terzijde. In het restaurantje krijgen we blind een witte wijn van Olivier. Na even gezellig doorpraten en wat snoepen van de lekkerste tomaten ooit kijken we elkaar aan en mompelen we wat. Olivier kijkt stiekem mee. Albillo is het oordeel. We hebben het goed. We hadden ook al goed geoefend met de wijnen van o.a. Marañones (van Fernando Garcia Alonso) maar toch. Het blijkt 2010 en lijkt een mix van Bourgogne en gerijpte Grüner Veltliner in mijn ogen. Wow, indrukwekkend! Ik proef ‘m nog.

 

Tafelvoetbal

Een biertje in de kroeg, potje tafelvoetbal (heb ze afgemaakt… lukte me bij Veuve Clicquot ook al een paar weken geleden) en naar het hotel. We checken uit via de wijngaarden van Olivier en ontdekken de prachtige natuur in de mistige wijngaarden om vervolgens plankgas naar Aeropuerto Madrid te rijden. Met allerlei nieuwe indrukken en nieuwe matties. Ondanks al het moois zie je hier en daar ook echt goed dat Spanje flink geleden heeft onder de recessie. Des te meer reden om ook eens een wijntour door centraal Spanje te maken. Logroño is fantastisch, de diversiteit groots en de wijnen om van te genieten.

 

¡Salud! Stefano

 

Stefan Wierda

✓ Begonnen bij restaurant Onder de Linden in Sneek
✓ Nu al vele jaren bij restaurant Merlet* in Schoorl
✓ Aanstekelijk enthousiast over wijn