headerwittmann

Silvaner!

Silvaner Wittmann

wittmannlosgoedSelected & Approved by Bjorn

Druif: Silvaner

Producent: Wittmann

Regio: Rheinhessen

Land: Duitsland

Jaar: 2014

 

De familie Wittmann uit Rheinhessen

Met Wittmann verplaatsen we onszelf naar Rheinhessen (West/zuidwest Duitsland). Geografisch gezien is dit een gebied dat tussen Worms, Mainz en Bingen ligt. De wijnmaker is gesitueerd in Westhofen, een kleine plaats met ongeveer 3000 inwoners.

Günter en Elisabeth Wittmann werken samen met hun zoon Philipp (keldermeester) aan dit traditionele wijnbedrijf. Het is zo’n 25 hectare groot en behoort tegenwoordig, samen met een handvol andere producenten, tot de top van de Duitse wijn.

Vanaf 1980 gingen zij biologisch te werk en sinds 2004 is het wijnbedrijf geheel biodynamisch gecertificeerd. Respect voor de natuur en wijngaarden overbrengen in een goede natuurlijke staat aan de volgende generatie is voor Günter en Elisabeth hun levenswerk.

 

Silvaner

Het druivenras Silvaner dankt zijn bekendheid aan het Duitse Frankenland, waar die traditiegetrouw vaak gebotteld wordt in een ‘Bocksbeutel’ (platte buikvormige fles met korte hals). Tegenwoordig wordt Silvaner meer aangeplant in Rheinhessen dan in Franken. Daar waar Silvaner soms over kan komen als een enkelvoudig en eendimensionaal glas wijn, is dat (gelukkig!) met Wittmann wel anders.

Het is een wijn met een beetje een lobbige stijl. Het heeft inhoud door de verfijnde zuren, is iets kruidigs en heeft een enorme lengte in de finale. Deze wijn is goed te combineren met de Aziatische keuken; denk hierbij aan lichte gerechten met soja en zilte smaken. Ook gaat het goed samen met visgerechten, bijvoorbeeld met een romige saus.

 

Geniet!

Bjorn

Bjorn van Aalst

✓ Brabander in hart en nieren
✓ Begonnen bij restaurant de Nederlanden* in Vreeland
✓ Maître sommelier bij Vermeer in Amsterdam